AKTUELNO

Informišite se na vreme i ispravno reagujte!

Dežurna služba Hitne pomoći tokom jučerašnjeg dana je imala više posla nego inače, budući da su temperature bile visoke. I danas se očekuju tropske vrućine, tako da je oprez obavezan! Kako navode lekari, juče je zabeleženo mnogo kolapsa, a najviše su na udaru hronični bolesnici.

Foto: Tanjug

Kako lekari ističu, kada su temperature ovako visoke, najvažnije je čuvati se toplotnog udara, čiji su simptomi osećaj slabosti, jaka malaksalost, visoka telesna temperatura, nizak pritisak i ubrzan puls. Izostanak znojenja, vrtoglavica i žeđ takođe su simptomi.

Osobi koja doživi toplotni udar možete ukazati prvu pomoć tako što ćete je skloniti u hlad, nakvasiti je vodom i raskomotiti je.

Foto: Pixabay.com

Osim toplotnog udara, česta je i pojava sunčanice, čiji je glavni simptom visoka telesna temperatura. Osim toga, javlja se pospanost, glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima, nesvestica... Pomoć osobi sa sunčanicom ukazuje se gotovo na isti način kao i osobi koja je doživela toplotni udar. Lekari savetuju i da se, u slučaju sunčanice, popije voda sa malo soli.

Na ovakvim temperaturama jako je važno ne izlagati se mnogo suncu, zaštititi telo od sunčevih zraka, ne piti alkohol, ne prejedati se. Preporučuju se često tuširanje mlakom vodom, a ako izlazite iz kuće, šešir i flašica sa vodom su obavezni.

Pročitajte još: TROPSKI TALAS RUŠI ISTORIJSKE REKORDE! Ovakve temperature se u Evropi NE PAMTE, mogući su i požari širom kontinenta, a EVO ŠTA ČEKA SRBIJU!

#Hitna pomoć

#Vremenska prognoza

#kolaps

'