AKTUELNO

Imate šest odsto oslobađajućih presuda i tu stane cela advokatura, rekao je advokat Toma Fila.

I za krivično pravo je potrebno raditi srcem, ali profesionlano, kažu gosti Novog jutra koji decenijama unazad brane optužene za najteža krivična dela.

Advokat Toma Fila rekao je da je za svakog advokata važno da napravi razliku kada je u sudnici i kada je van nje.

- Jednom su me pitali kakav sam ja čovek kada uđem u sud, a ja kažem da nisam čovek kada uđem u sud, već sam advokat. Čovek sam kada izađem odatle. Znate, moj otac je oformio kancelariju na krvnim deliktima – rekao je Fila, dodajući da je njegova kancelarija obradila do sada oko 1.000 ubistava.

- Imate šest odsto oslobađajućih presuda i tu stane cela advokatura. Najgore je kada se politika umeša u ceo proces. U vreme komunizma niko se nije mešao u naš posao. Sada čak i novinari hapse. Miroslav Zarić iz Novosti i Stevan Šević iz Politike i njihovi članci su bili čitani, oni su redovno pratili suđenja. Danas ga razapinju, vešaju i osuđuju na naslovnim stranama – dodao je Fila.

Kod najtežnih krivičnih dela je da oni završe u pritvoru, objašnjava advokat Goran Petronijević, naglašavajući da je posao advokata u tom slučaju da zaštiti optuženog.

- U 99 odsto slučaja ostaju u prtvoru. Naš zadatak je da u tom slučaju zaštitimo njegova prava, od suda, tužilaštva i javnosti. Kada čujete da je čovek ubio, i kada se nalazi u poziciji u kojoj se nalazi, mi u tom trenutku ne znamo koje je to krivično delo i kvalifikacija. Imate situacija da osoba izvrši krivično delo, mi idemo da vidimo da li je to krivično delo učinio iz nehata, ili u nužnoj odbrani i da li je uopšte ubio – objašnjava Petronijević.

Advoka Dragan Palibrk podsetio je na slučaj koji je pre nekoliko godina uzburkao javnost u Hrvatskoj. Kako je objasnio, reč je o slučaju Dragana Paravinje koji je bio optužen da je pokušao da siluje i da je ubio Antoniju Bilać u junu 2011. godine.

- Tri puta je osuđen na 40 godina, i onda ga sud prekvalifikuje na 15 godina zatvora. Jednom od sudija Vrhovnog suda je nakon toga izgoreo auto. O tom slučaju se izveštavalo svakog dana. Leš je pronađen godinu i po dana nakon ubistva, bio je u fazi raspada, nije moglo da se utvrdi da li je ubijena, a kamo li kako je ubijena ili čak i silovana. Jako je važno naglsiti i da je on Srbin, a ona Hrvatica – rekao je Palibrk.

Petronijević kaže da je kontrola suđenja mora da bude ozbiljnija i bez medija.

- U sudnici danas imate zastupljene i medije koji stalno izveštavaju sve vreme. Tamo imate krivično pravo, politiku i medije. Mediji mora da imaju udela, ali do određene granice – dodaje Petronijević.

Palibrk kaže da adovkati koji brane okrivljene ne brane samo pred sudom.

- U slučajevima ubistava, mediji su uvek na strani žrtve, javno mnjenje je takođe protiv nas, država je protiv nas i poenta je da ne možeš da radiš drugačije, ako ga ne radiš srcem. Onaj ko krene zbog novca da se bavi time, ne verujem da će ikada uspeti – dodao je Palibrk.

#Mediji

#Suđenje

'