AKTUELNO

Grad Beograd zajedno sa MUP-om, "Srbijavodama" i drugim vodoprivrednim preduzećima daje maksimum i sva mehanizacija je iskorišćena kako bi se pomoglo građanima koji žive na levoj obali Dunava gde je juče palo 100 litara kiše po metru kvadratnom izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Danas je na snazi narandžasti meteoalarm što znači da se očekuju dodatne padavine od nekih 20-ak litara po metru kvadratnom, rekao je Vesić za Tanjug i istakao da se trenutno na teritoriji leve obale Dunava nalazi oko 170 ljudi, iz Grada Beograda i iz MUP-a Srbije, sa više od 50 vozila i 25 pumpi koji pokušavaju da pomognu građanima.

- Imamo 11 ekipa Sektora za vanredne situacije MUP-a koji imaju svojih 20-ak pumpi. Osim toga, na terenu su i druga specijalizovana vozila nadležnih gradskih službi, vozila za čišćenje septičkih jama, fekalne kanalizacije, vozila koja omogućavaju da se izvrši prepumpavanje vode. Apsolutno svi raspoloživi resursi Grada se nalaze na levoj obali Dunava - rekao je Vesić.

Naveo je i da je jutros održan sastanak sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća koja održavaju kanale.

- Mi od pre dva sata probijamo na silu sve kanale. Nažalost, poslednjih decenija mnogo kanala na teritoriji leve obale Dunava je potpuno zapušteno. Mnogi od njih su pregrađeni, na njima se svašta gradilo i tako to traje već 20-ak godina tako da sada, kada je došlo do velikih padavina, kroz te kanale voda ne može da prođe i da se sprovede prema Dunavu. Zato sada na silu rušimo sve barijere na kanalima kako bi oni bili prohodni - pojasnio je Vesić.

Rekao je da je trenutno najveći problem sa kanalom koji ide ispod Zrenjaninskog puta koji je, dodao je, potpuno zatrpan, zapušten i nije čišćen više od 25 godina.

- Sada to pokušavamo da očistimo kako bi sproveli vodu koja će moći da prođe ispod Zrenjaninskog puta. Prekopali smo nekoliko ulica čime smo omogućili da se voda prebaci na drugu stranu, odnosno u polja gde ne smeta građanima - rekao je Vesić.

Istakao je da će Gradski centar za socijalni rad obići sve socijalno ugrožene građane i napraviti zapisnik kako bi znali da li je i kakva pomoć potrebna onima koji su u stanju socijalne potrebe.

Osim toga, dodao je Vesić, gradska opština Palilula formirala je opštinske komisije koje obilaze građane i popisuju nastalu štetu.

Grad Beorgad zajedno sa MUP-om, "Srbijavodama" i drugim vodoprivrednim preduzećima daje svoj maksimum i sva mehanizacija je iskorišćena kako bi se pomoglo građanima, rekao je Vesić i dodao da su funkcioneri Skupštine grada na terenu i razgovaraju sa ljudima kako bi se znalo kako da im se pomogne.

- Ovo je vanredna situacija, od ovakvih situacija odbrane nema. Nažalost, leva obala Dunava nema kanalizaciju. Dodatni problem je što su se izlile septičke jame i kada se za nekoliko dana bude povukla voda imaćemo problem sa komarcima, kao i sa tim što će ta zemlja morati da se očisti od fekalija koje su razlile po njoj - rekao je Vesić.

Zato će, dodao je, ekipe Zavoda za javno zdravlje i Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju već sutra biti na terenu, kao i "Veterine Beograd", ukoliko ima uginulih životinja.

Vesić je istakao da je jedino rešenje za levu obalu Dunava da se izgradi kanalizacija.

- Mi smo pre dvadesetak dana dobili odobrenje od Evropske investicione banke, Grad Beograd je uzeo 35 miliona evra kredita da se izgradi kanalizacija, dodaćemo još naših 13 miliona, a pored toga dobili smo grant od milion evra za projektovanje i počinjemo projektovanje, nadam se, u narednih nekoliko meseci, čim prođe tender - rekao je Vesić i dodao da će već na proleće početi da se gradi kanalizacija.

#Goran Vesić

#Poplave

'