AKTUELNO

Kvalitet života je jako relativna stvar, i medicina ne može da kaže koji život je vredan življenja, a koji ne, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink neuropsihijatar prof. dr Marić.

Neuropsihijatar prof. dr Jovan Marić, ističe da će se za  slučaj u kome je majka iz Nove Crnje, pre tri dana počinila zločin iz milosrđa, ubivši svog nepokretnog sina Andraša, zbog toga što nije više mogla da se brine o njemu verovatno izreći kazna ubistva sa olakšavajućim okolnostima.

- Medicina se ne upušta u procenu kvaliteta života. Život kao takav ima bezuslovnu vrednost. Kvalitet života je jako relativna stvar, i medicina ne može da kaže koji život je vredan življenja, a koji ne – rekao dr Marić.

Kako kaže, pomaganje u samoubistvu je takođe krivično delo.

Foto: TvPink Printscreen

- Jedan od važnih razloga protiv eutanazije, takođe je to što se u nekim slučajevima, veoma efikasno može pronaći lek, kao na primer kod tuberkuloze. Bila je neizlečiva, a onda je pronađen lek i sve se preokrenulo. Evo i za rak, priča se da je pronalazak leka blizu – rekao je dr Marić.

Teolog Vladimir Pekić istakao je da veruje da je kod većine građana i u našem društvu postoji stav protiv eutanazije, kao nekakve dobre smrti.

- Crkva generalno ima stav koji se protivi bilo kojoj vrsti prekida života. Na prvom mestu činjenica da čovek preuzima ulogu Boga nije po crkvenom shvatanju – rekao je Pekić.

Kako kaže, stav crkve je da čovek mora da nosi stradanje, da je i to neko nošenje života.

- I priroda i nauka i biologija nam govore da je smrt prisutna u čoveku od njegovog začeća. Mi je fenomenološki doživljavamo odvojeno od nas, a ona je zapravo sve vreme u nama, samo je pitanje kada će nastupiti – rekao je Pekić.

Foto: TvPink Printscreen

Advokat Nemanja Todorović rekao je postoji niz zemalja koje su već regulisale to pitanje.

- Možemo prihvatiti da je zakonski normiran način na koji se može doći do smrti iz humanih razloga. Mi međutim, nemamo takvu vrstu normiranja, i kod nas je to i dalje krivično delo, i mora da se snosi određena kazna. Stvar je u tome da smo i mi kao ljudi sagledavši ovaj slučaj, ne želimo da budemo u koži onog sudije koji treba da donese presudu – rekao je Todorović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, Zakon o autanaziji bi svakako morao da bude strogo definisan.

- Morali svakako biti konstatovani i lekarska komisija, pristanak i tako dalje. Puno je specifičnih detalja koji bi morali biti rešeni. Taj zakonik je kod nas još uvek u formi pred nacrta. Tako da on nije skoro na pomolu – rekao je Todorović.

Todorović ističe da je kod nas moguća jedna vrsta eutanazije, a to je, kako kaže, kada pacijent odbije da prima lekove.

#eutanazija

'