AKTUELNO

Mučnina, povraćanje i povišena temperatura su bili prvi simptomi nakon kojih im je odmah upućena pomoć.

Devetnaestoro gimnazijalaca hospitalizovano u Prijepolju i Užicu, ostali su pušteni na kućno lečenje, a sva deca imala su iste simptome - mučninu, povraćanje, proliv, povišenu temperaturu.

Više od 50 Novovarošana, uglavnom dece srednjoškolskog uzrasta, zatražilo je ovih dana pomoć u Domu zdravlja u ovom gradu zbog, najverovatnije, trovanja hranom kupljenom u jednom objektu brze hrane u gradu.

Devetnaestoro gimnazijalaca hospitalizovano je u Prijepolju i Užicu, ostali su vraćeni na kućno lečenje, a sva deca imala su iste simptome - mučninu, povraćanje, proliv, povišenu temperaturu.

- Od utorka ujutru do petka pre podne zdravstvenu pomoć zatražilo je 50 građana Nove Varoši, desetoro je zadržano na lečenju u bolnici u Prijepolju a devetoro je upućeno u Opštu bolnicu u Užicu. Radi se uglavnom o deci, svi oni primaju terapiju i njihovo opšte stanje se popravlja - rečeno je juče u Opštoj bolnici u Užicu.

Prvi simptomi trovanja gimnazijalaca u Novoj Varoši pojavili su se u noći između ponedeljka i utorka, odnosno u utorak ujutru, kad su se u Dom zdravlja počela javljati deca s visokom temperaturom, prolivom, povraćanjem i zbog opšte malaksalosti.

- Kad smo stigli u bolnicu, čekaonica je bila puna dece, neke boljeg, neke lošijeg opšteg stanja. Lekari su posle pregleda nekoj deci dali infuziju, drugu su odmah upućivali u bolnice u Prijepolju i Užicu - kaže otac deteta iz Nove Varoši koje je odmah upućeno na lečenje u Užice.

Sva hospitalizovana deca ispričala su da su u jednom objektu brze hrane u Novoj Varoši jela piletinu, viršle, kobasice, pljeskavice, a svi su kao prilog koristili majonez, pa se pretpostavlja da bi ta namirnica mogla biti uzrok zdravstvenih problema.

Sanitarna inspekcija - ZATVOREN OBJEKAT, SVE SE ISPITUJE

U Republičkoj sanitarnoj inspekciji za Zlatiborski okrug juče je saopšteno da je ta inspekcija privremeno zatvorila objekat u kom su se deca hranila, i da se rade istraživanja koja će utvrditi šta je uzrok pojave ovih simptoma. Osim sanitarne, uključena je i veterinarska inspekcija jer su deca konzumirala meso.

Po rečima dr Aleksandre Andrić, direktorke Zavoda za zaštitu zdravlja u Užicu, uzeti su za analizu uzorci stolice hospitalizovane dece, kao i uzorci namirnica iz objekta brze hrane, i u ponedeljak bi trebalo da budu poznati rezultati tih ispitivanja.

Zanimljivo je da su se u Novoj Varoši proteklih dana na slične simptome žalili i neki odrasli, koji nisu konzumirali hranu iz pomenutog objekta brze hrane u gradu.

#Nova Varoš

#Trovanje

'