AKTUELNO

Ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj posetio je danas opštinu Žagubica i sela Braničevskog okruga. Uz ministra i njegove saradnike bili su i akademik Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti, Prof.dr Milovan Mitrović, potpredsednik istog odbora i Branislav Gulan, agroekonomski analitičar.

Ministar Krkobabić je svoju posetu počeo sa stankom sa rukovodstvom opštine, a nastavio obilaskom pčelinjaka zadruge „Homoljemed“ u selu Milatovac.

- Žagubica je nekada bila centar zadrugarstva, a mi na današnji dan imamo čak 457 novosnovanih zadruga u Srbiji, malih fabrika pod otvorenim nebom - istakao je ministar uspeh projekta Vlade Srbije, koje zadrugarstvu vraća stari sjaj, donoseći boljitak domaćinima.

Foto: Risto Kostov

- Ovaj kraj ima čime da se ponosi, a ovakvi primeri zadruga pokazuju da smo na pravom putu. Uspećemo ako budemo iskreni i svi uključeni – Vlada Republike Srbije, lokalna samouprava i domaćini Srbije - podsetio je Krkobabić i zajedno sa predsednikom i članovima Srpske akademije nauka i umetnosti ponovio da je selo više od poljoprivrede, da mora da ima svu potrebnu infrastrukturu, zdravstvenu zaštitu, sportske i kulturne sadržaje...

Predsednik opštine Safet Pavlović zahvalio je ministru na poseti i sredstvima koje je zadruga sa teritorije ove opštine dobila za svoj rad. Predsednik je ponovio da neće stati na ovome i da su zadrugari iz ovih krajeva spremili još kvalitetnih projekata kako bi svi zajedno što bolje iskoristili potencijale koje im ovaj kraj pruža.

Zadruzi „Homoljemed“ dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće i formiranje novih zadruga. Zadruga je tim sredstvima nabavila 1.000 košnica, 1.000 rojeva pčela kao i prateću opremu za pčelarstvo.

Krkobabić je svoju posetu završio u sedištu te zadruge gde je obišao pogone za pravljenje voska, za pravljenje hrane za pčele i za pakovanje meda.

Foto: Risto Kostov

Akademik Škorić i akademik Mitrović obratili su se mnogobrojnim prisutnim seljanima i poželeli da uskoro u ovom kraju imamo jake složene zadruge koje kao korporacije mogu da se bave izvozom i plasmanom proizvoda iz Srbije na strana tržišta.

- Hrabre sreća pomaže a ovde ima mnogo hrabrih koji shvataju da je u proizvodnji izlaz iz siromaštva - rekao je Škorić

Opština Žagubica nalazi se u kotlini okružena planinskim vencima od kojih su najpoznatiji Homoljski, sa 760 km2 i 16.900 stanovnika i svojih 18 sela, spada u najređe naseljene opštine u Srbiji.

U okviru Projekta koji sprovodi Kabinet ministra Milana Krkobabića u 2017. i 2018. godini, na teritoriji Braničevskog okruga dodeljeno je 28,7 miliona dinara za 3 zadruge (opštine Golubac, Žagubica i Kučevo).

#Milan Krkobabić

'