AKTUELNO

Maturski test iz srpskog jezika nije kompromitovan, te su bodovi koje su deca osvojila regularni, test iz matematike zamenjen je nakon što je procureo, dakle pre polaganja, a kombinovani je zamenjen iz predostrožnosti - zaključak je jučerašnjih događaja i istrage nadležnih.

Zanimljivo je i da istragu pokušava da pomuti i zbuni poplava lažnih profila na društvenim mrežama, sa kojih se objavljuju različiti zadaci, za koje se tvrdi da su maturski testovi.

Podsetimo, osmaci su u ponedeljak polagali završni test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, i sve je prošlo bez ikakvih problema, da bi se sinoć, veče pred polaganje testa iz matematike, u javnosti pojavili rukom pisani zadaci, za koje su pojedini mediji tvrdili da su rešenja testa iz matematike i da kruže društvenim mrežama. Kako je "Blic" nezvanično saznao, upravo te zadatke osmaci bi imali danas na testu.

Zbog toga je Ministarstvo prosvete odložilo test iz matematike za četvrtak, kada će deca polagati rezervni test, a rezervni zadaci iz predostrožnosti biće i na današnjem kombinovanom ispitu, koji se po planu održava od 9 do 11 časova u svim srpskim osmoletkama.

Trenutno policija istražuje Zavod za kvalitet i štampariju u kojoj su zadaci pripremani i štampani, a izjavu nadležnima je dal ai majka jednog osnovca iz Zemuna, koja je rekla da je u krađi i puštanju testova učestvovalo još troje ljudi.

Žena koja nije zaposlena u Ministarstvu prosvete, a čije dete ide u OŠ "Ilija Birčanin" u Zemunu, satima je juče bila na saslušanju na okolnost krađe testova, zbog čega je polaganje testova iz matematike za malu maturu odloženo za sutra.

Više javno tužilaštvo uključeno u slučaj

U čitav slučaj uključeno je i posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje je podnelo zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja u vezi sa polaganjem testova iz matematike, koji su jutros otkazani. Zahtev je podnet Upravi kriminalističke policije kako bi se istražile sve okolnosti slučaja, rekla je Tanjugu portparol Tužilaštva Irena Bjeloš.

Međutim, društvenim mrežama su se ceo dan juče delila i rešenja zadataka za koje se tvrdilo da će se naći na današnjem kombinovanom testu, a ubrzo su ih "sustigle" i objave u kojima se tvrdi da je i test srpskog jezika kompromitovan, i da su deca imala rešenja i pre jučerašnjeg polaganja. Izvor blizak istrazi za "Blic" je otkrio da su nadležni ispratili sve tragove, te da se pokazalo da su profili sa kojih su ovakve informacije objavljivane, zapravo - lažni, što dovodi u pitanje i istinitost njihovog sadržaja.

Tako je na Fejsbuku pronađena sledeća objava: "Braćo, nabavio sam prijemni iz srpskog, uživajte, DM za sve zadatke", uz koju se nalazila i fotografija četvrtog, petog, šestog i sedmog zadatka, koji su se, kako smo se uverili, zaista i našli na završnom ispitu iz srpskog jezika.

Profil sa kog je ovo objavljeno sada je ugašen, te je verovatno i bio lažan, međutim, ono što je problematično jeste datum objave: 15. jun 2019. - dva dana pre polaganja testa iz srpskog jezika. Ipak, imajući u vidu da je "Blic" imao uvid u printskrin te objave, ali ne i u originalnu objavu pre gašenja profila, nemoguće je utvrditi da li je datum istinit, ili naknadno "podešen".

- Sve te fotografije su lažne. Radi se o testovima iz ranijih godina i to je provereno sa Zavodom - rekla je Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete, komentarišući poplavu navodnih rešenja kombinovanog testa, a kada je test iz srpskog u pitanju, Nedeljković je rekla da nije bilo faula.

Kako je kazala, ne postoje razlozi za poništavanje male mature, kao što je to bilo 2013. godine.

- Nema razloga za to. To bi unelo dodatni nemir i mislim da je svako pozivanje na tu vrstu ponašanja neodgovorno - rekla je ona.

- Neko je otvorio rezervnu kesu sa testovima i prodao test iz matematike. Biće smena zbog ovoga. Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, pa će se utvrditi gde se ovo dogodilo – reagovao je još jutros Šarčević.

Uprkos decidnom stavu Ministarstva prosvete, da đaci treba da polažu malu maturu, a ne da se upišu samo na osnovu uspeha iz škole, određen broj roditelja i đaka organizovao je protest pred zgradom ministarstva, koji je trajao od 13 do oko 17 časova, a tom prilikom su bile blokirane neke od centralnih gradskih ulica.

#škola

'