AKTUELNO

Učenici koji su završili osmi razred osnovne škole danas će od 9.00 do 11.00 polagati kombinovani test iz hemije, fizike, istorije, geografije i biologije.

Na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da osvoje najviše 60 bodova, a sa male mature 40 poena.

Test iz matematike polagaće u četvrtak, pošto su testovi koji su trebali da se polažu u utorak procurili u javnost.

U ponedeljak mali maturanti polagali su test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Pred malim maturantima danas će biti takozvani rezervni test, kako je iz predostrožnsti odlučilo Ministarstvo prosvete, iako je, kako tvrde, utvrđeno da taj test nije „provaljen“, ali i zbog jučerašnjeg skandala sa testom iz matematike koji je procurio.

On se, naime, na viber grupama i društvenim mrežama pojavio veče pred polaganje (ponedeljak), zbog čega je jučerašnji ispit iz matematike odložen za četvrtak.

Fotografije odgovora koje kruže društvenim mrežama, nisu rešenja kombinovanog testa, izjavila je juče za medije Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete.

- Odgovorno tvrdim, to što kruži društvenim mrežama nisu rešenja kombinovanog testa, za šta imamo potvrdu Zavoda za vrednovanje - rekla je Nedeljković, te dodala da je Ministarstvo svakako pripremljeno i da ima "plan B".

To je zapravo ovaj rezervni test, a ne onaj koji je prvobitno bio planiran.

Tako je juče svim školama u Srbiji iz Ministarstva prosvete poslat dopis da su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli.

Dalje je navedeno da „svi prosvetni savetnici treba da budu u punoj pripravnosti u punktovima i da kontrolišu pakete i kese koje se vraćaju iz škola".

#Test

'