AKTUELNO

Uz jednostavne trikove potrošnja goriva u automobilu biće svedena na minimum.

Zima je period godine kada automobil troši značajno više goriva nego u letnjem periodu.

Mnogi vozači ne obraćaju pažnju na to, a mogli bi da uštede novac.

Velika razlika u ceni nije uslovljena samo periodom godine, već i neispravnim automobilom. Na cenu utiču i loše navike vozača koje mogu da se promene.

Prva greška je što se pojedini vozači ponašaju isto kada održavaju automobil leti i zimi.

Uz minimalan trud i planiranje uštedićete znatne količine novca.

NE PRETERUJTE SA KLIMOM

Klima-uređaj zimi može biti veoma koristan ako treba izbaciti višak vlage iz automobila. Međutim, ne treba preterivati pošto  ovi uređaji povećavaju potrošnju. Znači, upotrebu klima-uređaja zimi trebalo bi ograničiti na minimum.

IZBEGAVAJTE VOŽNJU NA KRAĆIM RELACIJAMA

Kratke relacije najviše štete, a često ih nazivaju "ubice automobila". Troši se ulje, haba se motor, akumulator se prazni i ne stiže da se dopuni. To je zimi još izraženije jer motoru treba dosta više vremena da dostigne temperaturu.

VODITE RAČUNA O GUMAMA

Zimske gume se podrazumevaju u ovom godišnjem dobu. Međutim, nije sve u promeni guma. Nepravilan pritisak u gumama utiče na potrošnju. Ukoliko je pritisak nepravilan potrošnja skače i do 10 odsto.

IZBACITE NEPOTREBAN TERET

Iako je zima period godine kada se u gepeku nalaze lopata, lanci, četka, topla odeća - ne treba preterivati. Ako se vozite po gradu, lanci su višak. Čim se vratite sa planine ili puta izbacite nepotrebne stvari iz gepeka, pošto težina dodatno utiče na potrošnju goriva.

ZAUSTAVITE GRAJANJE STAKALA

Uređaj za grejanje stakala je veoma koristan zimi, ali, kao što možete i da pretpostavite, troši se dosta struje, što je povezano sa dodatnom potrošnjom goriva. Uređaj za grejanje isključite odmah kada se led sa stakala otopi.

N. Petričević

#Automobil

#Cena

#Gorivo

#Štednja

'