AKTUELNO

Deca do sedam godina neće moći da se igraju bez nadzora odrasle osobe.

Svako novo dečje igralište u Srbiji moraće da ispuni stroge zahteve u pogledu bezbednosti, dok vlasnici postojećih imaju rok do 23. novembra 2021. godine da ih izmene da odgovaraju novim propisima.

Novim Pravilnikom, koji stupa na snagu 19. juna, određeno je da se dečja igrališta ne mogu nalaziti pored degradiranog zemljišta, ili pored područja koja se koriste za utovar ili istovar, kao i pored područja gde buka otežava komunikaciju. Takođe, dečje igralište se postavlja dalje od saobraćajnica, u meri u kojoj je to moguće.

- Dečje igralište postavljeno na udaljenosti manjoj od 5 metara od saobraćajnice ili zone parkiranja, ukoliko nema drugih prirodnih barijera koje onemogućavaju otvoren pristup saobraćajnici, ima ogradu minimalne visine 1 metar, bez izbočenih i oštrih elemenata i takvog oblika da ne može da dođe do zaglavljivanja bilo kog dela tela - stoji u Pravilniku.

Parkići će morati da imaju dobro osvetljenje, a svako igralište moraće da ima i informativnu tablu u vedrim i jakim bojama, dimenzija metar i po puta metar i po.

Na tabli će biti istaknuto ime vlasnika dečjeg igrališta, kao i njegov kontakt, registarski broj imenovanog tela koje je izvršilo prvi pregled i datum prvog pregleda, brojevi telefona medicinske, vatrogasne službe i policije, starosni uzrast za koji je igralište namenjeno, zabrana uvođenja kućnih ljubimaca na prostoru igrališta, osim vodiča za osobe sa oštećenim vidom.

Foto: Beograd.rs

Na igralištima neće biti dozvoljeno ni puštanje dronova i sličnih letećih sprava u slučaju neposredne blizine nadzemnih instalacija, a deca do sedam godina neće moći da se igraju bez nadzora odrasle osobe.

Svaki parkić koji ispunjava nova pravila nosiće srpski znak usaglašenosti, specifičan trougao koji je dokaz da je sve u skladu sa propisima.

Ulaz, izlaz i putevi za vanredne situacije na dečjim igralištima u svakom trenutku moraće da budu pristupačni i bez bilo kakvih fizičkih prepreka, a biljne vrste koje se sade na području dečjeg igrališta ne smeju predstavljati rizik po zdravlje dece.

- Na području dečjeg igrališta ne smeju se saditi biljne vrste koje imaju oštre elemente i otrovne karakteristike - stoji u Pravilniku.

Stroga pravila biće primenjena i na mobilijar, pa se oprema koja ima slobodnu visinu pada veću od tri metra neće moći nalaziti na dečjem igralištu.

Metalni delovi i elementi moraće da budu otporni na vremenske uslove i koroziju, veštački materijali korišćeni za izradu opreme za dečja igrališta moraju da budu otporni na ultra-ljubičasto zračenje. Takođe, delovi koji sadrže plastiku ojačanu staklenim vlaknima moraju da se zamene ili poprave kada staklena vlakna postanu vidljiva usled habanja ili oštećenja, što se posebno odnosi na tobogane.

Foto: Pink.rs/Marija Kotaraš

Prostor pada sa tobogana ili ljuljaške ne sme da sadrži nijednu prepreku na koju bi dete moglo da padne i da se povredi, a ispod ljuljaške, tobogana, opreme za njihanje, žičara, vrteški i slično, mora se nalaziti površina za ublažavanje udara.

Ako je ta površina napravljena od livene gume i gumenih ploča ne može biti manja od 40 milimetara. Ukoliko je površina za ublažavanje udara od peska, dubina peska u bilo kojoj tački peščanika ne može biti manja od 300 milimetara, dok se travnjak, kao površina za ublažavanje udara na dečjem igralištu, može koristi za kritične visine pada do 1 metra.

Da bi se sprečile nezgode, vlasnik mora da obezbedi da dečje igralište ispunjava zahteve ovog pravilnika tokom celog perioda upotrebe.

Ukoliko se tokom postupka održavanja otkriju ozbiljni nedostaci koji bi mogli da ugroze bezbednost, oni se bez odlaganja otklanjaju. U slučaju da to nije moguće, oprema se mora osigurati kako se ne bi koristila, imobilizacijom ili uklanjanjem.

Proizvođač ili njegov zastupnik, odnosno uvoznik može, najkasnije do 1. decembra ove godine, da stavi na tržište površine za ublažavanje udara i opremu za dečja igrališta koja je izrađena i čija usaglašenost je ocenjena u skladu sa ovim zahtevima.

#Park

'