AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da Srbija nije razmatrala, niti razmišljala o pomeranju starosne granice za penziju na 70 godina.

- Ono što se pojavilo sada, to je na nekom seminaru u nekoj drugoj zemlji, povećanje na 70 godina. Mi nismo raspravljali, niti razmišljali o tome - rekao je Đorđević novinarima posle obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlostavljanja starijih osoba.

Upitan o reformi penzionog sistema, Đorđević je istakao da se sagledavaju svi aspekti i pravi analiza koja će biti data premijerki, kako bi se, kada dođe vreme, krenulo u izmenu postojećeg ili donošenje potpuno novog zakona o penzijama.

On je naglasio da između njega i ministra finansija Siniše Malog postoji konsenzus da država mora da poveća penzije.

Upitan o navodima da je Ministarstvo na čijem je čelu angažovalo nevladino preduzeće za procenu kompetencije zaposlenih, umesto službe koja upravlja kadrovima u Vladi Srbije, Đorđević je rekao da se Vlada bavi kadrovima, ali da je ovo "potpuno druga stvar".

- Ovde je bila izrada sistematizacije analize poslovnih procesa i da se kaže koliko i kavih ljudi treba ministarstvu na određenom mestu, kako bi radili kako treba - naveo je Đorđević.

On je dodao da je Ministarstvo na kraju prošle godine najavilo unapređenje rada, a da je on, kada je došao u Ministarstvo, zatekao sistem u kojem nema dovoljno ljudi, neadekvatnu sistematizaciju i neadekvatan odabir kadra.

Đorđević je rekao da su želeli da zaposle stručne ljude, ali sa određenim psihološkim karakterom, odnosno stručne ljude koji imaju empatiju i saosećaju sa onima koji traže pomoć.

- Mi smo najavili to, raspisali tender, prezentovali analizu, rekli ko je uradio i rekli da je to osnova za analizu poslovnih procesa - rekao je Đorđević.

#Penzije

#Zoran Đorđević

'