AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima francuskih kompanija Ežis i Alstom i kineske kompanije Power C hina o projektu izgradnje metroa u Beogradu.

Na sastanku je razmatrana struktura finansiranja projekta beogradskog metroa, a bilo je reči i o tome na koji način će te kompanije učestvovati, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Predstavnici kompanija su istakli da je reč o velikom i važnom projektu, kao i da su otvoreni za međusobnu saradnju, te da je to dobra prilika da ukrste dosadašnja iskustva.

Kompanija Ežis nedavno je završila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijarde evra, druge linije 2,2 milijarde evra, a plan je da u narednom periodu bude urađena fizibiliti studija.

Ministar je podsetio da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta Beogradski metro sa kompanijom Power C hina u okviru drugog samita "Pojas i put" u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija Alstom potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa.

Takođe, Mali je, kao gradonačelnik Beograda, 2014. potpisao Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Republikom Francuskom.

Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, kao i predstavnici Ambasade Francuske u Beogradu.

#Metro

#Siniša Mali

'