AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama Grad Beograd je danas obeležio svoju slavu - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Obeležavanje je počelo u devet sati liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, koju je služio vladika Stefan, nakon čega je gradskim ulicama krenula litija tokom koje su čitane tri molitve - za zdravlje, za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

U litiji su učestvili ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, sveštenstvo SPC, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, građani...

Na čelu litije je nošen Jerusalimski krst, a iza njega barjak grada Beograda.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

U koloni su se mogle videti ikone i druga crkvena obeležja, dok su mnogobrojni građani fotografisali i snimali učesnike litije.

Litija je krenula iz Ulice admirala Geprata, preko ulica kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde će pročitana prva molitva.

Kolona se dalje kretala knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde je pročitana druga molitva.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Zatim se krenulo kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvojio i krenuo ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavila kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime je simbolično zatvoren krug i pročitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

U Starom dvoru domaćin slave je u prisustvu zaposlenih u Skupštini grada zapalio slavsku sveću i poslužio se žitom.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Gradonačelnik je novinarima rekao da je u litiji bilo divno, da je u njoj učestvovao veliki broj građana i da su je mnogi posmatrali sa ulice.

- Kada je krenula litija, vladika Stefan mi je rekao:''Videćeš, Beograd je potpuno drugačiji u toku litije''. I imao je pravo, Beograd dobija potpuno drugu energiju u tom trenutku i stvarno su ljudi razdragani i veseli - rekao je Radojičić i dodao da mu je velika čast što je kao gradonačelnik i domaćin slave danas prošetao ulicama prestonice.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Podsetio je da će obeležavanje gradske slave biti nastavljeno svečanim prijemom u Starom dvoru u 17 sati i još jednom svim Beograđanima čestitao slavu.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Inače, povodom gradske slave na 127 biloborda u Beogradu postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

#Spasovdan

#litija

'