AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da će bespravni objekat u Bulevaru umetnosti u Novom Beogradu biti potpuno uklonjen u naredna dva dana i naglasio da je gradnja u prestonici moguća samo uz građevinsku dozvolu i da će svima koji bespravno grade, objekti biti srušeni.

Vesić je obišao lokaciju u bloku 29 na kojoj je građevinska inspekcija danas počela da ruši nelegalni objekat i razgovarao s građanima tog kraja koji su se u proteklih 10 godina, kako kaže, više puta žalili Opštini Novi Beograd i Gradu Beogradu i zahtevali da se taj objekat ukloni.

- Usred parka koji pripada građanima, a koji bi trebalo da bude mesto za odmor ili parking, nalazi se nelegalni objekat koji je primer bahatosti koja je ranije postojala u Beogradu -  rekao je Vesić novinarima.

Foto: Grad Beograd

Kako je naveo, vlasnik objekta u kojem su se nalazili apoteka, kladionica i dve pekare, najpre je napravio baraku koja je izgorela u požaru, posle čega je od opštine Novi Beograd dobio dozvolu za rekonstrukciju.

- Onda je nikao objekat od 500-600 kvadrata koju je stanarima okolnih zgrada potpuno zaklonio pogled i kojim je uzurpirana javna zelena površina - kazao je Vesić i dodao da će posle uklanjanja objekta, JKP ''Gradsko zelenilo'' urediti površinu i ''vratiti je građanima''.

Vesić je podsetio da je od pre pola godine Grad Beograd preuzeo nadležnost nad opštinskim građevinskim inspekcijama, čime su se, kako je istakao, stekli uslovi da se uklanjaju bespravni objekti u prestonici.

Foto: Grad Beograd

- Ovaj objekat je jedan od najfrapantnijih primera bespravne gradnje i zato ga prvog uklanjamo. Građani žele da vide da neko u ovoj državi sprovodi pravdu i zakon, i štiti građane i javno dobro. Ovo nije privatna svojina i ovde ne može da se gradi - naglasio je zamenik gradonačelnika.

Poručio je da će svi koji bespravno grade proći kao vlasnik objekta u Bulevaru umetnosti 17A koji je, kako je naveo, oteo javnu površinu i mislio da može da radi šta hoće.

Foto: Grad Beograd

Gradska sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović rekla je da je od 6. novembra prošle godine u prestonici srušeno više od 15.000 kvadrata bespravno izgrađenih objekata kada je, kako je objasnila, počela primena izmenjenog Zakona o planiranju i izgradnji, kojim je nadležznost građevinske inspekcije poverena Sekretarijatu za inspekcijske poslove Grada Beograda, Božovićeva je kazala da je u istom periodu zatvoreno više od 280 bespravnih gradilišta i da je pokrenuto više od 200 krivičnih prijava za građenje bez građevinske dozvole.

Foto: Grad Beograd

- Prioritet građevinske inspekcije je zaštita javnog interesa i interesa građana. Takođe, Sekretarijat vrši i inspekcijski nadžor i nad objektima za koje je izdata građevinska dozvola od strane Grada Beograda i gradskih opština - objasnila je Božovićeva. Aleksandra Lukić, koja stanuje u bloku 29, opisala je objekat koji se ruši kao ruglo Novog Beograda čiji je vlasnik 12 godina uzurpirao javnu površinu.

- Nas građane, koji smo se žalili, niko nije pitao da li želimo da na tom prostoru bude parking, igralište ili nešto drugo... Opština se oglušila o sve naše zahteve i zakon. Rušenje objekta je želja svih nas koji živimo u ovom kraju - rekla je Lukićeva.

#Goran Vesić

'