AKTUELNO

Posle jakih kiša voda se iz većine poplavljenih područja u centralnoj i zapadnoj Srbiji povlači, ali je u nekim mestima, poput Sirče, i dalje kritično.

U opštini Lučani voda se povlači, a narednih dana biće utvrđene štete koje su naročito zadesile Dragačevo, gde se pojavilo i klizište. U pomoć ugroženim građanima uključila se i Vojska Srbije, na poziv Štaba za vanredne te opštine.

Velika šteta naneta je i Kraljevu, gde je poplavljeno je više od 400 kuća i objekata, oštećeno ili potpuno uništeno 16 mostova, a saobraćaj je prekinut na 20 putnih pravaca. Posebno je teška situacija u mestu Sirča.

Načelnik Štaba za vanredne sitaucije u Čačku Bratislav Zečević rekao je da opasnost od poplava u tom kraju više ne postoji, ali da se preduzimaju preventivne mere, budući da je na snazi žuti meteoalarm.

Foto: Pink.rs/A.A.

On je naveo da, kada je na snazi žuti meteoalarm, najviše stradaju seoska područja i seoska putna infrastruktura jer ne postoje kanali, te ekipe zbog toga kopaju kanale pored puteva, postavljaju vreće na najkritičnijim mestima.

Rekao je i da tri sela za sada nemaju vode jer su bujice presekle cevi, ali da će voda biti dostavljena.

Foto: Boban Milivojević

Raška, Jošanica, Trnavica i Deževska povukle su se u svoja korita i situacija u Novom Pazaru je, i pored novih padavina, znatno bolja nego u ponedeljak.

Međutim, novi problem Novopazaraca je što je pola grada bez vode. Kiša i bujice su zamutile reku Rašku do tog stepena da filtersko postrojenje "Vodovoda i kanalizacije" radi sa tek polovinom kapaciteta prerade sirove vode, zbog čega su žitelji viših delova Novog Pazara od juče bez vode.

#Poplave

#Srbija

'