AKTUELNO

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama Grad Beograd će u četvrtak, 6. juna, obeležiti svoju slavu - Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

-Ako kao porodice smatramo da je važno slaviti slavu zbog dobrobiti i prosperiteta članova svoje porodice isto tako kao Beograđani i ljudi koji vodimo Grad mislimo da je gradska slava, Spasovdan, važna za naš grad i njegov prosperitet - rekao je na konferenciji u Starom dvoru gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je ove godine domaćin gradske slave.

Naveo je da će obeležavanje gradske slave početi liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi, nakon čega će krenuti litija centralnim gradskim ulicama tokom koje, dodao je, biti čitane tri molitve - prva za zdravlje, druga za mir i prosperitet Beograda i njegovih građana i treća za pokoj duše junacima koji su dali svoje živote za Beograd.

Radojičić je podsetio da se gradska slava, sa prekidima, slavi od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd glavnim gradom.

-Beograd je kroz vekove mnogo puta rušen i uzdizao se tako da Spasovdan ima puno simbolike i veze sa prošlošću Beograda, a verujem i sa srećnom budućnošću - rekao je Radojičić i pozvao sugrađane da dođu na obeležavanje gradske slave, na liturgiju i litiju.

Litija će biti formirana ispred Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata, odakle će se kretati ulicama kneza Miloša i kralja Milana do Terazijske česme gde se čita prva molitva. Kolona će se dalje kretati knez Mihailovom, Pariskom ulicom i ulicom Sime Markovića do Saborne crkve gde se čita druga molitva.

Zatim se kreće kroz Pop Lukinu, Brankovu, Kraljice Natalije gde se domaćin slave izdvaja i kreće ulicom Kosovske devojke sa ikonom, žitom, kolačem i svećom do Starog dvora, dok se litija nastavlja kroz Dobrinjsku i Ulicu admirala Geprata do porte Vaznesenjske crkve, čime se simbolično zatvara krug i čita treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Starešina Vaznesenjske crkve, otac Arsenije Arsenijević podsetio je da je Spasovdan jedan od najvećih hrišćanskih praznika i dodao da će u litiji, već treću godinu zaredom, biti deo moštiju despota Stefana Lazarevića. Vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš je rekao da će zbog litije biti izmenjen režim javnog gradskog prevoza.

-Sve te izmene će biti kratkotrajne, odnosno trajaće samo dok bude prolazila svečana kolona koja je iz godine u godinu sve masovnija. Apelujem na sugrađane da pomere svoja vozila sa trase kretanja litije. Takođe, apelujem na one koji tokom litije budu u motornim vozilima da prate uputstva koja dobijaju od redarske službe i Uprave saobraćajne policije - rekao je on.

Osim liturgije i litije, povodom obeležavanja gradske slave u Starom dvoru će u 17 sati biti održan svečani prijem.

#Beograd

#Liturgija

#Zoran Radojičić

'