AKTUELNO

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjih poplava. Takođe, zbog izlivanja bujičnih potoka, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija

Više putnih pravaca u okolini Trstenika je u prekidu ili se vozila otežano kreću usled izlivanja reka i potoka. Putnici koji su krenuli ka Rekovcu iz pravca Milutovca svedoče da stari put koji vodi ka Rekovcu i ka Kragujevcu više liči na jezero, jer se asfalt tek nazire na pojedinim mestima.

Foto: Pink.rs

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjih poplava koje su napravile oštećenja ne samo u domaćinstvima, već i na putevima gde su se pojavila klizišta i odroni, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Zbog izlivanja bujičnih potoka, usled velikih padavina u toku noći i danas, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija. Sve ekipe su na terenu, stanje je i dalje kritično, jer padavine ne prestaju.

U KNIĆU U POSLEDNJA DVA SATA PADA OBILNA KIŠA

U poslednja dva sata obilna kiša pada na teritoriji cele opštine Knić, rekao je predsednik te opštine Miroslav Nikolić i izrazio zabrinutost jer je, kako je naglasio, zemljište prezasićeno.

Prema njegovim rečima, ekipe su sinoć dežurale na terenu, jer je, ističe, vodostaj Gruže i pritoka rastao do pola dva.

- Danas u poslednja dva sata ponovo su obilne padavine. Na najkritičnijim tačkama smo napravili bedeme da pokušamo da sprečimo novu štetu od padavina - rekao je Nikolić za Tanjug.

Foto: Pink.rs

On je rekao da problem s poplavama ima dve trećine opštine, i objašnjava da iz pravca Gornjeg Milanovca i sliva sa planina Rudnik, Kotlenica, Gledićkih planina i sve pritoke Gruže koje se ulivaju u Zapadnu Moravu prave velike probleme i štetu.

Zbog kiše koja i danas pada, navodi Nikolić, najugroženija su naselja ispod Knića - Pajsijević, Grabovac, Šumari, Gruža, Lipnica, Vrbeta, Guberevac, Čestin.

- Danas nije bilo evakuisanih, juče smo evakuisali oko 50 porodica, očistili smo njihova domaćinstva i dvorišta, većina se vratila kućama, a neki su još uvek kod rodbine i prijatelja - kazao je Nikolić.

Ističe da je opština sa Domom zdravlja i Crvenim krstom obezbedila pakete pomoći dok se vreme ne stabilizuje. Jutros je, dodao je, formirana i Komisija za procenu štete u svim oblastima - poljoprivredi, infrastrukturi, objektima i angažovane su poljoprivredne stručne službe iz Kraljeva i Kragujevca koje će popisati štetu na usevima i u stočnom fondu.

Upitan o vrednosti štete, Nikolić kaže da je još rano za precizne podatke, ali je naveoe da je više od 1.200 hektara obradivog zemljišta pod vodom.

FLAŠE PLUTAJU REKOM, VODA NADOŠLA DO MOSTA U TRSTENIKU

U naseljenom mestu Selište kod Trstenika, gde je juče pod ovodom bilo 80 kuća nivo Riljačke reke i dalje raste i danas je posle 11 sati dostigao skoro nivo mosta.Rekom pliva ogromna količina plastične ambalaže, koja značajno otežava oticanje vode. Meštani Selišta se još uvek bore sa vodom.

- Sve smo izgubili,skoro ništa nije ostalo, stradali su frižider, zamrzivač,šporet,kuhinjski elementi,nameštaj- nabraja meštanka Verica Marinković.

Voda nije poštedela ni oranice.

- Poplavljeno je oko 10 plastenika, tu su bili posađeni paradajz,krastavci i paprika,najmanje je 3.000 do 4.000 evra šteta koju imamo- kaže meštanin Zoran Vučić.

Članovi Štaba za vanredne situacije koji su obilazili teren napominju da je Riljačka reka zadala ozbiljne probleme Selištu 1999.godine i dodaju da će pristupiti čišćenju korita reke. Komplatna raspoloživa mehanizacija je drugi dan na terenu, mašine JKP “Komstan”,privatnih firmi i mašine za ispumpavanje vode koje su u vlasništvu meštana gotovo su neprekidno radile u ponedeljak.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji opštine upravo usled jučerašnjeg prodora vode u naseljenom mestu Selište.Pritoka Zapadne Morave je ušla u dvorišta,podrume,prizemlja stambenih objekata.

Foto: Pink.rs

IVANJICA: VODA SE POVLAČI, POPLAVE IZAZVALE KLIZIŠTA I ODRONE

Iako se voda povlači, u opštini Ivanjica i danas je na snazi vanredno stanje nakon jučerašnjih poplava koje su napravile oštećenja ne samo u domaćinstvima, već i na putevima gde su se pojavila klizišta i odroni, rekao je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Prema njegovim rečima, najveća oštećenja su u mestima Prilike, Radaljevo, Cerova, Lisa, Raščići i trenutno ekipe na terenu procenjuju štetu.

- Juče i danas smo imali sastanak štaba za vanredne situacije i ovde je na snazi vanredno stanje. Voda se povlači, međutim štete su vidne. Što se tiče putne infrastrukture imamo oštećenja u smislu aktivacije klizišta i odrona na putevima - rekao je Lazović za Tanjug.

Kaže da ekipe JKP "Putevi Ivanjice" i vatrogasci pokušavaju da saniraju štete na putevima iz sredstava za urgentno održavanje.

- Radimo na tome da sve putne pravce dovedemo u funkciju - rekao je Lazović.

Ističe da je opština formirala Komisiju za utvrđivanje štete i da je trenutno ispitivanje vrednosti štete Sektora za vanredne situacije i Ministarstva poljoprivrede.

- Sada nemamo zvanične izveštaje, ali imamo puno zahteva građanstava posebno onih čija su domaćinstva bila oštećena. U narednih nekoliko dana imaćemo preciznije podatke - kazao je Lazović.

Foto: Pink.rs

Naveo je da su većim delom otklonjeni uzroci koji su izazvali poplave, a koje su, objašnjava, nastale na vodotokovima drugog reda gde je bila eskalacija bujičnih potoka.

- Trudimo se da predunapredimo odbranu na rekama, kako nam se ista situacija ne bi desila - podvukao je Lazović.

VANREDNA SITUACIJA U SVILAJNCU

Zbog izlivanja bujičnih potoka, usled velikih padavina u toku noći i danas, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanredna situacija. Sve ekipe su na terenu, stanje je i dalje kritično, jer padavine ne prestaju.

#Ivanjica

#Svilajnac

#vanredno stanje

'