AKTUELNO

Nema dileme da sve države koje se nalaze na trasi budućeg gasovoda Turski tok sprovode aktivnosti u skladu sa planom i očekuje se da će taj projekta u linijskom delu kroz Srbiju do granice sa Mađarskom biti realizaovan do kraja ove godine, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

On je novinarima u pauzi skupa “Energetska bezbednost u region”, kome su prisustvovali ministri regiona, među kojima i njegove kolege iz Mađarske i Bugarske, rekao da će i Bugarska završiti nedostajući linijski deo infrastukture do kraja ove godine.

Antić kaže da se pre konferencije o energetskoj bezbednosti u regionu sastao sa ministrima regiona, a da je pre svega sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom i ministarkom energetike Bugarske Temenuškom Petkovom, razgovarao i o gasovodu Turski tok.

- Potpuno odgovorno mogu da kažem da će Gastrans, kompanija koja razvija taj projekat u Srbiji, svoje deonice od Zaječara do Horgoša, u linijskom delu završiti oko 18. Decembra - kaže Antić.

Upitan o eventualnim pretnjama i rizicima po taj projekat, Antić je rekao da je Turski tok komercijalni projekat koji razvijaju kompanije koje u njemu učcestvuju i koji je baziran na obavezujućim zakupima kapaciteta koji su sprovedeni i u Bugarskoj i u Srbiji.

- Ne doživljavam tu vrstu rizika. Razumem da u međima taj projekat može da se razigrava na različite načine, ali uzimajući u ozbir da se on realizuje u skladu sa pravilima igre u tom svetu koja su bazirana na zakupu kapaciteta, ne očekujem bilo kakvo iznenađenje - poručio je Antić.

Upitan o eventualnim problemima u vezi sa pravilima EU, Antić je rekao da da je kompanija “Gastrans” koja razvija taj projekat od Agencije za engitiku tražila i dobila odobrenje za izuzeće od određenih odredbi Trećeg energetskog kapacitata u skladu sa Zakonom o energetici Srbije, a koji je usklađen sa zakonodovstvom EU.

Podsetio je da je Agencija za energetiku Srbije akt o izuzeću uputila na mišljenje Sekretarijatu Energetske zajednice i da je to mišljenje pozitivno uz određene uslove.

- Kad je reč o ispunjavanju uslova, deo je ispunjen samim aktom o izuzeću, neki od dodatnih uslova kao što je razdvajanje energetskih aktvnosti u Srbiji su procesi koji su u toku - dodao je Antić.

Ministar kaže da se vodi stalan dijalog sa Sekretarijatom energetske zajednice, te da duboko veruje da ćemo do kraja ovog procesa naći jedno zajedničko, izbalansirano rešenje koje će biti na zadovoljstvo svih učesnika.

Ministarka energetike Bugarske naglasila je da je gasna infrastruktura važan projekat za Bugarsku i od ključnog značaja za novu energetsku strategiju te države.

Navela je da su rokovi za završteak gradnje poznati, a da u međuvremenu “Bugartrans gradi 11 kilometara gasovoda od trusko-bugarske granice.

#Aleksandar Antić

#Turski tok

'