AKTUELNO

Da li je gej parada sramota ili parada ponosa, da li je biti gej vrsta bolesti ili varijanta u čovekovoj seksualnosti, da li se homoseksualnost promoviše i nameće ili ne - ovo su pitanja oko kojih su se gosti "Novog jutra" žestoko sukobili.

Prema najnovijoj verziji Prednacrta Građanskog zakonika istopolna zajednica ubuduće će se u Srbiji tretirati kao vanbračna zajednica. Boris Milićević, potpredsednik SPS koji je i gej aktivista kaže da je reč o dobrom “međukoraku”, koji bi morao da se reši posebnim zakonom.

Foto: TV Pink Printscreen

Teolog Miloš Stojković, s druge strane, kaže da bi ovakav zakon naišao na ozbiljan otpor naroda, jer se njime promoviše neprirodno stanje i homoseksualizam.

- Nije prirodno da dva muškarca imaju seksualne odnose i žive zajedno u tom smislu. Zna se šta je Bog propisao – kaže teolog, na šta Milićević odgovara da, kada bismo se vodili time šta je propisao Bog, ne bi ni postojala vanbračne zajednice, a seksualnih odnosa ne bi ni bilo pre braka.

Foto: TV Pink Printscreen

Stojaković smatra da gej lobi želi da nametne građanima kao normalno ono što normalno nije.

- Svako ima pravo da u četiri zida radi šta želi, ali nije u redu nametati da se nešto nenormalno prihvati kao normalno. Nije normalno da dva muškarca, recimo, usvoje dete iz doma, budući da se tako nameću nemoralne vrednosti deci – kaže Stojković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da gej osobe “treba uputiti na pravi put”, da im treba objasniti da je reč o vrsti bolesti, hormonskom poremećaju...

Milićević ovakav stav ocenjuje kao govor mržnje koji je zero za tužbu.

- Niste svešteno lice i nemate pravo da koristite govor mržnje, a to ste upravo uradili. Nadam se da će neko reagovati i da će vas neko tužiti, te da ćete ubuduće malo razmišljati. Homosekualnost nije bolest, SZO je tako ne smatra, već kao varijetet u seksualnosti ljudi. Dakle, homoseksualnost posmatra isto kao levorukost. Pritom niste vi (Stojaković) ti koji određuje šta je normalno, nenormalno… - kaže Milićević za Pink. Dodaje da uvođenje zakona ne bi značilo bilo kakvo nametanje, već samo uređivanje života za gej osobe.

Ceo razgovor sa gosptima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Novo jutro

'