AKTUELNO

Akademiji su prisustvovale zvanice iz sveta politike, kulture, kao i predstavnici crkve.

U Narodnom pozorištu je održana Svetosavska akademija, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Foto: Tanjug

Skup je počeo državnom himnom "Bože pravde", a na binu su izašli svi dobitnici Svetosavske nagrade za 2016. koja je dodeljena uspešnim učenicima, profesorima, kompanijama i institucijama za doprinos kvalitetu obrazovanja.

Foto: Tanjug

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su i ministar prosvete Mladen Sarčević, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić, patrijarh Irinej, gradski menadžer Goran Vesić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnici prosvetnih sindikata, verskih zajednica, kao i strane diplomate.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da bi bilo manje zla i neznanja, a više ljubavi, dobrote, pomirenja i praštanja kada bi svako na svetu rastao držeći se poruka Svetog Save i naveo da je Sveti Sava isticao važnost sloge, pomirenja sa drugima i samim sobom.

Nikolić je naveo da su profesori u našoj istoriji istinski junaci i heroji čiji bi primer svi današnji prosvetari sa ponosom trebalo da slede.

Foto: Tanjug

Kakva god da je kora hleba i kora muke koju delimo kao država i društvo, brašno i kvasac buduće pogače u vašim je rukama. Zato su i velika naša očekivanja od svih vas kojima je povereno najvrednije što imamo -naša deca

Nikolić je prosvetarima poručio da nađu snagu u učenju Svetog Save i da grade modernu, prestižnu, u savremenoj svetskoj akademskoj i naučnoj zajednici uglednu poštovanu Srbiju, isto ono što je u svoje doba radio i Sveti Sava.

Ministar Šarčević rekao je da je reforma obrazovanja zadatak koji nastavnici moraju da sprovedu, a da država mora da posveti posebnu pažnju značaju zvanja nastavnika.

Foto: Tanjug

Ministar je poručio da ćemo zaposliti omladinu i školovati ih za realan život i rad u njihovoj Srbiji i naveo da nove temelje našeg obrazovanja moramo zakopati dublje, ka ranoj pismenosti i značajno ojačati ulogu vaspitača i predškolskih programa.

I. P.

#Mladen Šarčević

#Narodno pozorište

#Proslava

#Sveti Sava

#Tomislav Nikolić

'