AKTUELNO

Dan slovenske pismenosti i kulture biće obeležen danas.

Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.

Ministarstvo kulture i informisanja je pre dve godine uputilo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja inicijativu za izmenu i dopunu člana 5. Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji kojom bi se u red praznika koji se radno obeležavaju uveo Dan Ćirila i Metodija kao Dan slovenske pismenosti i kulture.

Time bi Srbija istakla pored svetosavske tradicije, koju oličava Savindan, i pripadnost širem kulturnom krugu slovenskih naroda, koji, u većini, takođe svetkuju ovaj praznik, što je bio slučaj i u periodu Kraljevine Jugoslavije.

Foto: Wikipedia

Državni praznici u Srbiji obeležavaju se kao radni i neradni dani

Neradni dani: Nova godina, Praznik rada, Dan pobede i Dan primirja u Prvom svetskom ratu, kao i verski praznici Božić i Vaskrs.Radni dani: Dan duhovnosti, Vidovdan, Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i najnoviji, Dan slovenske pismenosti.

Podršku za tu inicijativu Ministarstvo je dobilo od Matice srpske, Srpske pravoslavne crkve i Filološkog fakulteta u Beogradu, a bila je javno podržana i od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića, podseća se u saopštenju Ministarstva kulture. Dan slovenske pismenosti biće obeležen i nizom drugih programa.

Pročitajte još: DANAS SLAVIMO SVETU BRAĆU ĆIRILA I METODIJA: Evo šta nikako ne smete da radite!

#Pismo

#Praznik

#ćirilica

'