AKTUELNO

Blanuš je u Jutarnjem programu Pink televizije pričao o danima koje je Slobodan Milošević proveo u zatvoru u Srbiji.

U Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Dragiši Blanuši, nekadašenjem upravniku Okružnog zatvora koji je optužen da je zloupotrebio službeni položaj, jer je objavio knjigu „Čuvao sam Miloševića“, njega optužnica tereti i za objavljivanje poverljivih fotografija kao i za otmicu bivšeg predsednika Jugoslavije.

Završna reč u ovom postpupku zakazana je za treći mart.

Blanša je gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije otkrio detalje o hapšenju Miloševića i njegovim danima koje je proveo u zatvoru pre nego što je isporučen u Hag.

- Procedura oko hapšenja je trajala oko tri dana i tog jutra je došao u pratnji ljudi koji su to uradili. Njega je dovlea specijalna jedinica sa Legijom, istražnim sudijom, tužilac, advokat Toma Fila. Bila je jako neslavna situaicija – seća se on.

Kako je rekao, tada je došao i Čedimir Jovanović insistirao da se o Miloševiću vodi računa, jer kako navodi Blanuš reč je ipak o predsedniku.

- On se sve vrme ponašao nonšalatno, i dok su mu čitali optužnicu on je sve vreme stajao mirno i od čuvara tražio cigaretu. Tu je bila i žena koja je prevodila, a on je više puta ispravljao kako to ne radi dobro jer je Milošević znao engleski jako dorbo –priča Blanuš.

Kako kaže, da onog trenutka kada su helikopteri došli po njega, on se tada obratio ljudima koji su tu sedeli sa rečima „Kako je momci“.

- Sećam se da su mu oni odgovorili sa „Dobro je predsedniče“. Sigurno je hteo da proveri da li ga za Hag voze naši. Čuo sam tada da ga je taj helikopter ranije vozio na Gazmestan – priča on.

Blanuš kaže da je tada poslednji put video Slobodana Miloševića, ali je negirao spekulacije da je, dok je bio u zatvoru, fizički maltretirao.

- Dok je sedeo u helikopteru, obratio mi se i pitao me za stvari. Rekao sam mu da su pored njega. Tada sam ga poslednji put video i razgovarao sa njim – kaže on.

J.Stanković

#Hapšenje

#Međunarodni sud pravde u Hagu

#Slobodan Milošević

'