AKTUELNO

Ova četvrt osvojila je priznanje za najbolju turističku destinaciju.

Beogradska Skadarlija osvojila je "Zlatnu čašu gostoljublja", u izboru najboljih turističkih destinacija jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016, saopštio je večeras "Sacen International", međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva.

Patrole "Sacen Internationala" obišle su sledeće turističke države: Španiju, Francusku, Italiju, Grčku, Tursku, Kipar, Hrvatsku, Albaniju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Bugarsku, Rumuniju, Maltu, Mađarsku i Austriju.

Patrole su obišle turistička mesta - Barselonu, Nicu, Atinu, Veneciju, Opatiju, Beč, Prag, Portorož, Poreč, Dubrovnik, Herceg Novi, Budvu, Skadar, Ohrid, Đerdap i Beograd, čime su te turističke države i ta turistička mesta učestvovali u trci za neku od nagrada u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016, saopštili su predstavnici ove organizacije.

Predsednik Sacen International Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je da je zadovoljan kvalitetom zimske-letnje turističke sezone u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

On je dodao da je Španija ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najboljeg u primorskom turizmu regiona. Ohrid je šampion u organizaciji kulturnih događaja, Istra u vinskom turizmu, Budva u masovnom turizmu regiona, Đerdap u etno-ekološkom turizmu.

Foto: Pixabay.com

Skadarlija u Beogradu je najgostoljubivije turističko mesto regiona, Opatija vodi u banjsko-zdrastvenom turizmu, dok je Banjaluka najbolja u kontinentalnom turizmu.

Posebno prijatno iznenađenje bio je nacionalni park Đerdap Donji Milanovac, koji je s Dunavom, rumunskom i srpskom obalom, šampion etno-ekološkog turizma 2016. godine u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji: "Vitez kulinarstva 2016. godine jugoistočne Evrope i Mediterana", a novi vitez kulinarstva za 2016. godinu Mića Stojanović, tvorac karađorđeve šnile iz Srbije.

Skadarlija i Beograd osvojili su turistički oskar "Zlatno turističko srce" u kategoriji "Zlatna čaša gostoljublja". Od ove godine u Međunarodnu turističku akciju "Biramo najbolje u turizmu", kako se ističe, uključen je i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija.

Gligorijević je podsetio da je ovo 26. godina izbora turističkih oskara - "Zlatnog turističkog srca".

Svečano uručenje prestižnog priznanja - turističkog oskara "Zlatno turističko srce" planirano je za kraj aprila  u Skadarliji na otvaranju letnje turističke sezone 2017.

Č.N.

#Beograd

#Priznanje

#Skadarlija

#Turizam

'