AKTUELNO

Ne znači da ono što je nevreme uradilo u Hrvatskoj i BiH da će se dogoditi i u Srbiji. Međutim, mi smo u pripravnosti da reagujemo u svakoj situaciji, znamo kako tačno treba da reagujemo, naučili smo to pre pet godina, rekao je Kocić.

April i maj 2014. godine svakako su obeležile poplave u Obrenovcu, međutim u regionu se sličan scenario ponavlja ovih dana. Inače, RHMZ danima upozorava građane na intezivne padavine, pa se postavlja pitanje da li se u Srbij može očekivati repriza scenraija od pre pet godina.

Izvršni direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Srbijavode" Zvonimir Kocić za Novo jutro rekao je da su nadležni u pripravnosti i da, zahvaljujući prethodnim lekcijama, spremni su da reaguju ukoliko do poplava dođe. Međutim, po njegovoj proceni razloga za paniku nema.

- Ono što se desilo 2014. godine bila je opomena za sve, ali preventive je najvažnija. Taj vanserijski meterološki događaj, prevazišao je mogućnost tih naših sistema, i zato moramo da budemo u pripravnosti – rekao je Kocić.

Kako je istakao nadležni mora da budu spremni, ali da ono što se desilo u Zagrebu i Prijedoru ne mora da znači da će se desiti i u Srbiji.

- Ne mora to da znači. Ovaj scenario je zaista pogodio ove krajeva. Očigledno je da je na nekim lokalitetima došlo do ovakvih problema, ali važno je naglasiti da ne postoje na svim vodotocima odbrambeni sistemi i to tako treba da bude. Ovo što se desilo u Hrvatskoj i Bosni dogodilo se na deonicma gde nema zaštitnih objkata – objašnjava Kocić, koji je rekavši da u Srbiji vode znaju da prepoznaju rizične lokalitete, ali i naglasio da “nakon 2014. godine naučene su mnoge lekcije”.

- Postoje propisi koje je donela Vlada Srbije koji govore šta u datim situacijama treba da se radi, definiše se i lična odgovornost ovlašćenih lica koji su dužni da nešto sprovede – kaže Kocić, dodavši da je posotoji nekoliko stepena odbrane.

- Postoji prva, redovna i to je situacija kada se reaguje, druga je situacija kada naiđe poplavni talas koji može da ugrozi jednu odbambrenu liniju i onda se uvode dežurstva. Mi sada imamo drugačiju situaciju, zbog pojava u regionu mi smo ipak uveli dežurstva i pratimo ovu situaciju – kaže Kocić.

#Kiša

#RHMZ

'