AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa rektorom Univerziteta nacionalne odbrane Kine general-potpukovnikom Zeng Heom.

Vulin je istakao da je nedavni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga u Pekingu još jednom pokazao da su trenutni bilateralni odnosi dve zemlje najbolji u njihovoj istoriji, ističući "čelično prijateljstvo" dva naroda.

Ministar odbrane izrazio je veliku zahvalnost na čvrstoj podršci Kine legitimnim zahtevima Srbije za očuvanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta, kao i na posebnoj podršci kineske strane u Savetu bezbednosti UN, ali i jasnoj i doslednoj podršci Kine u onemogućavanju nelegalnog članstva takozvanog Kosova u međunarodnim organizacijama.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Damir Banda

Srbija čvrsto i principijelno, preneo je ministar Vulin, podržava politiku "jedne Kine", uz puno poštovanje i uvažavanje stavova Kine u odnosu na rešavanje pitanja Tajvana i Tibeta, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Ministar je istakao i da Srbija pruža punu podršku kineskoj inicijativi Jedan pojas, jedan put i aktivno je angažovana u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope .

Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije, ocenjeno je na današnjem sastanku, dobija potvrdu i kroz sve sadržajniju saradnju u oblasti odbrane, koja je kvalitetna i u uzlaznom trendu. Vulin je podsetio da je u proteklom periodu značajno unapređena vojnoekonomska i vojnotehnička, a ulažu se napori i ka unapređenju vojnomedicinske saradnje.

Značajna saradnja ostvaruje se i na polju vojnog obrazovanja, o čemu svedoči i činjenica o dosadašnjem školovanju pripadnika dve vojske na različitim oblicima usavršavanja u univerzitetima odbrane u Pekingu i Beogradu. Vulin je izrazio uverenje da će tokom posete i razgovora u Univerzitetu odbrane, biti pronađeni i modaliteti za dalje unapređenje vojnoobrazovne saradnje.

#Aleksandar Vulin

#Kina

'