AKTUELNO

U Srbiji se od večeras očekuju kiše, pljuskovi sa grmljavinom, nepogode, a pojedini mediji upozoravaju i na opasnost od poplava.

Goran Mihajlović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže da Srbiji ne preti kataklizma i je ono što se očekuje i prognozira obilna kiša.

Mihajlović kaže da će u narednih pet dana pasti između 80 i 120 milimetara.

- Poređenja radi, to su velike vrednosti, iznad prosečnih mesečnih, ali poređenje sa 2014. godinom, kada gledamo celokupnu meteorološku i hidrološku situaciju, stanje zemljišta, nije uporedivo. Sama sinoptička situacija, procesi koji uslovljavaju vreme, taj ciklon, ide drugačijom putanjom nego 2014. godine, ne zadržava se – objašnjava Mihajlović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, količina padavina je značajno manja, dva do tri puta.

- Tada smo u jednom danu imali preko 100 milimetara na području zapadne Srbije. Sada se za pet dana očekuje između 80 i 120 milimetara, s tm što to neće biti u svim mestima – kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, što se tiče Dunava i Tise ne očekuje se ni da dostignu do granice redovne odbrane, što je prva stepenica u alarmiranju.

- Ceo sliv Save će imati značajan porast – rekao je Mihajlović i dodao da se neke elemementarne nepogode sprečavaju, ali da se prirodni fenomeni dešavaju svuda u svetu.

Foto: TvPink Printscreen

Saša Rančić iz Sektora za vanredne situacije rekao je da je podignut nivo bezbednosti i da su preduzete preventivne mere.

- U toku protekle nedelje, na osnovu upozorenja i prvih preliminarnih najava, Ministarstvo unutrašnjih poslova i dr Nebojša Stefanović je sazvao vanrednu sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije, gde su sve institucije koje su uključene dobile zadatak da se podigne nivo opreznosti – kazao je Rančić.

Foto: TvPink Printscreen

Kako dodaje, nakon toga je Sektor za vanredne situacije uputio apel, odnosno naredbu, svim nivoima štabova za vanredne situacije u Srbiji da se preduzmu preventivne mere.

Rančić kaže da se svakodnevno prati situacija u Srbiji i da je Sektor za vanredne situacije mnogo opremljeniji nego 2014. godine.

#Poplave

#meteorolog

'