AKTUELNO

Patrijarh srpski Irinej zajedno sa arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve stigao je u manastir Žiča gde će sutra početi redovno majsko zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora.

Njega je u Žiči dočekao Episkop žički Justin, a ovogodišnje zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora počinje u Žiči, prvom sedištu srpske arhiepiskopije, zbog jubileja - osam vekova autokefalnosti.

Sveti arhijerejski Sabor svečano će započeti sutra svetom arhijerejskom Liturgijom i činom Priziva Svetog Duha u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiči, gde će u popodnevnim časovima početi radni deo zasedanja koji će se nastaviti i narednog dana. Zasedanje će biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Kosovo i Metohija i Ukrajina biće glavne teme redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora.

Iako se dnevni red Sabora utvrđuje tek kada počne, "Politika" nezvanično saznaje u vrhu SPC da će se o pojedinim temama najverovatnije raspravljati, jer je zbog njihovog značaja važno da se o njima izjasni najviše crkveno telo.

Tako će srpski arhijereji na Saboru razgovarati o situaciji na KiM i crkvenoj krizi u Ukrajini. O KiM se govorilo i na prošlogodišnjem majskom zasedanju, ali i na vanrednom zasedanju u novembru.

Nije isključeno da će arhijereji ponovo formulisati stav o tom važnom i bolnom pitanju, kao što bi slično mogli da učine i sa crkvenom krizom u Ukrajini, navodi list. Nezvanično, u vezi sa KiM, Srpska pravoslavna crkva neće menjati svoj viševekovni stav i potvrdiće ranije iznete stavove Sabora.

#Patrijarh Irinej

#SPC

'