AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da su zbog toplih proba u Beogradu od jutros radijatori topli i najavio da će u narednom periodu u srpskoj prestonici biti omogućeno uključivanje grejanja u slučaju ekstremno niskih temperatura van zimske sezone.

- Imamo odluku Skupštine grada Beograda koja postoji decenijama da se 15. aprila prestaje sa grejanjem i radijatori moraju da ostanu u fazi probnog rada, odnosno pripravnosti do 3. maja, kada se sistem potpuno gasi da bi se remontovao - naveo je Vesić.

Međutim, kako je dodao, klima se menja, zbog čega je doneta odluka da budu puštene tople probe. Prema njegovim rečima, to je bilo moguće jer remonti nisu počeli.

- To je bio jedini način da po zakonu rešimo situaciju, a na sledećoj sednici Skupšine grada ćemo promeniti odluku i omogućiti da u Beogradu može da se uključi grejanje u slučaju ekstremno niskih temperatura - naveo je Vesić.

Govoreći o radovima u Beogradu, zamenik gradonačelnika je podsetio da je doneta odluku da se podigne spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, koji će biti postavljen ispred Bitef teatra.

Foto: TV Pink Printscreen

- Postoji jedna fotografija na kojoj su oni zajedno na biciklu, tako da će taj spomenik biti veoma zanimljiv jer će tako izgledati. To je u duhu onoga što su donosi u Beograd, to će biti malo drugačije – naveo je Vesić.

Kako je naveo, urbani džep koji se radi na uglu Mileševske i Cara Nikolaja, zvaće se skver Dragana Nikolića. Tu će biti postavljena skulptura koja treba da predstavlja Nikolića i Milenu Dravić.

Prema Vesićevim rečima, u Beogradu se obavljaju obimni radovi već nekoliko meseci.

- Mi grad uređujemo jer ovi pre nas to nisu činili i to ih nije zanimalo. Uradili smo 20.000 metara kvadratnih pešačkih zona u centru grada, počeli smo projekat "Beograd na vodi“, radi se 70 fasada u Zemunu, fasade u Brankovoj ulici, preko 200 fasada u najužem centru grada, sredili smo Kosančićev venac, napravili pešačku zonu od Obilićevog venca - naveo je Vesić.

- Ne mogu da shvatim zašto neko ne bi podržavao uređenje grada. Imamo problem sa jednom agresivnom manjinom koju vodi Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad. Tu grupu čini pet ili šest ljudi ili zaposlenih u opštini ili onih koji primaju pare preko opštine koji malo malo pa blokiraju radove na Trgu Republike. Time nanose štetu građanima Beograda – naveo je Vesić.

Kako je istakao, planirano je da rekonstrukcija Trga Republike, kao i Karađorđeve ulice, Topličinog venca bude spremna 1. septembra za puštanje u saobraćaj.

- Njihova ideja je da svakodnevnim blokiranjem Trga Republike spreče da on bude pušten 1. septembra u saobraćaj kako bi građani bili ljuti na nas. Ja takvu vrstu politike ne mogu da razumem. Što se tiče samog Bastaća, ja za njega koristim reč kriminalac. Možda će se nekom učiniti teška, ali ne mogu drugačije da govorim o čoveku koji je povezan sa kriminalnim klanovima iz Crne Gore. Njegov brat je u jednom od kriminalnih klanova Crne Gore i zbog toga očigledno misli da može da se bahati koliko hoće – dodao je Vesić.

Bastać, zaključio je Vesić, očigledno radi protiv Srbije i Beograda, a za koga radi to ćemo tek utvrditi. Podestio je da su podnete krivične i prekršajne prijave protiv Bastaća.

- Čovek koji nema nikakav program, on je jedan politički prevarant. U ovom trenutku SC "Gale Muškatirović“ duguje skoro milion evra za struju, grejanje, vodu. Tako on vodi preduzeća – istakao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je pokazao kako će izgledati Savski trg. Kako je dodao, rekonstrukcija će početi u narednih nekoliko meseci i biće završen do februara sledeće godine.

Foto: TV Pink Printscreen

Vesić je dodao da sledeće godine počinje i rekonstrukcija Ulica kneza Miloša.

Foto: TV Pink Printscreen

#Grejanje

'