AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da će novi Zakon o glavnom gradu omogućiti da građani lakše obavljaju administrativne poslove i to tamo gde žive.

Predviđena je veća decentralizacija, kao i veće učešće građana u odlučivanju, pojasnio je Vesić.

- Grad će biti podeljen na dve zone: gradsku i prigradsku. Opštine će imati više nadležnosti, ali gradske manje od prigradskih jer su ove potonje celine za sebe. Gradske opštine će dobiti mogućnost da izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata i da obavljaju legalizaciju do 400 kvadrata, a prigradske građavinske dozvole do pet hiljada kvadrata, zahvaljujući čemu će moći da samostalno privlače investitore, kao i da obavljaju legalizaciju za objekte do tri hiljade kvadrata - naveo je Vesić.

Novina je, dodao je, i to će prigradske opštine dobiti mogućnost i da donose urbanističke planove van plana generalne regulacije, uz saglasnost grada, kao i da imaju svoja javna preduzeća.

Grad će dobiti i poljoprivrednu inspekciju, potpunu nadležnost nad predškolskim obrazovanjem, kontrolu nad splavovima, upravljanje komunalnim otpadom, kao i više nadležnosti u oblasti saobraćaja, precizirao je Vesić.

- Realno, omogućićemo da se odluke donose tamo gde građani žive. Od opština ćemo tražiti da osnivaju uslužne centre tamo gde su nekad bile mesne zajednice - naveo je Vesić.

Naveo je da u Kaluđerici takav centar postoji već skoro dve godine i u njemu se nalaze sve opštinske stručne službe, kao i mnoge gradske i pojedine republičke službe, tako da stanovnik Kaluđerice u centru može da završi 80, 90 odsto administrativnih stvari za koje bi inače morao da ide u opštinu Grocka, Grad Beograd i republičku instituciju.

- Naša ideja je da u narednom periodu opštine naprave ovakve uslužne centre, kako bi građani mogli da obave poslove na kilometar, dva od mesta gde žive - naveo je Vesić.

On je dodao da će uslužni centri biti i mesta anketiranja građana, kako bi oni mogli da učestvuju u realizaciji projekata na teritoriji njihovog dela opština.

- Zbog svega toga, ovaj zakon je važan za grad jer će omogućiti njegov brži i ravnomerniji razvoj, veće odlučivanje građana i decentralizaciju - rekao je Vesić za Beogradski program.

On je izrazio očekivanje da će većina opština spremno i odgovorno dočekati nove nadležnosti, dodajući da se pratiti implementacija toga.

Zamenik gradonačelnika je najavio i da se nakon današnjeg sastanka, a na predlog Sekretarijata za saobraćaj, radovi na rekonstrukciji deonice od Kraljice Marije do Cara Dušana odlažu do sredine juna, kada počinje raspust te se očekuju manje gužve.

Urađena je potpuno nova dinamika radova, a plan je da se prvo rade kolovozi kako bi bili gotovi do jeseni, rekao je Vesić.

#Goran Vesić

'