AKTUELNO

Predsednik Vlade nalazi se u zvaničnoj dvodnevnoj poseti Belorusiji.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Minsku da je sa zvaničnicima Belorusije razgovarao o nabavci oružja i oruđa, pre svega za zaštitu našeg neba, kao i o potencijalnoj nabavci "lovaca" i protivavionskog oružja, po najpovoljnijim uslovima. Vučić je rekao da je bilo reči o sistemima za koje je do juče bilo nemoguće da ih Srbija ima.

- Razgovarali smo i o fabrikama koje će zajednički da proizvode oružje ili municiju za treća tržišta - rekao je Vučić.

Premijer je u Minsku rekao da je sa beloruskim zvaničnicima razgovarao i o stvaranju zajedničkih kompanija.

Nije reč samo o vojno-tehničkoj saradnji. Razgovarali smo o nabavci i oružja i oruđa za Vojsku Srbije, ali reč je pre svega o zaštiti našeg neba i potencijalnoj nabavci, pod najpovoljnijim uslovima, 'lovaca' i protivavionskog oružja i oruđa.

Vučić u muzeju istorije Velikog otadžbinskog rata

Premijer Aleksandar Vučić posetio je Beloruski drzavni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata u Minsku, gde boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Potpisan Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji

Ministar odbrane Zoran Đorđević potpisao je ranije danas Sporazum o vojno-tehničkoj saradnji Srbije i Belorusije, kojim se stvara pravni osnov za vojno-tehničku saradnju dveju zemalja. Sa beloruske strane Sporazum je potpisao predsednik Državnog vojno-industrijskog komiteta Sergej Petrovič Guruljev, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Saradnja dve zemlje i u bankarskom sektoru

Saradnja Belorusije i Srbije u bankarskom sektoru izgleda vrlo obećavajuće, izjavio je predsedavajući Veća Republike Narodne skupštine Belorusije Mihail Mjasniković na sastanku sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

- Saradnja u bankarskom sektoru je još jedno područje koje, verujem, ima veliku perspektivu. Beloruski zakon dozvoljava davanje zajmova stranom uvozniku - rekao je Mjasniković, u kontekstu razmatranja saradnje dve zemlje u sektoru automobilske industrije, izveštava beloruska agencija BelTA.

On je naveo da je Razvojna banka Belorusije iznela određene predloge u tom smislu, ali da njen projekat još nije odobren, i da smatra da bi Srbija, Fabrika Minsk Automobili i Razvojna banka mogli ponovno da razmotre taj projekat.

Dve zemlje danas sprovode pet zajedničkih projekata u sektorima: nano-biostruktura, digitalnih slika, radon mapa, merenja nivoa radijacije. Saradnju u tim oblastima sprovode Nacionalna akademija nauka Belorusije, beloruski Državni Univerzitet i Univerzitet u Beogradu.

Imamo velike nade u pogledu Vaše posete. Nadamo se novim inicijativama, novim projektima u svim oblastima saradnje. Parlament će obezbeđivati povoljne uslove za sprovođenje naših sporazuma.

Premijer u fabrici automobila: Našoj državi su vrata ovde uvek otvorena

Premijer Aleksandar Vučić posetio je i "Minsku fabriku automobila", gde je obišao izložbu traktora i građevinske tehnike.

U Srbiju bi inače, kako javljaju mediji, uskoro trebalo da stignu nova vatrogasna vozila iz Belorusije namenjena Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije. Mediji navode da je dobar primer saradnje Srbije i Belorusije zajednička proizvodnja automobila, autobusa i traktora koji ispunjavaju ekološke standarde.

Foto: Tanjug

Minsku fabriku automobila, osim Vučića, posetili su i ministar privrede Goran Knežević i ministar odbrane Zoran Đorđević.

Prethodno se premijer Srbije sastao sa premijerom Belorusije Andrejem Kobjakovim. Oni su se usaglasili da su Srbija i Belorusija prijateljske zemlje koje treba da poboljšaju svoju ekonomsku saradnju.

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da se nada da će imati priliku za razvijanje ekonomskih odnosa.

Prijateljske države i ekonomski partneri

- Belorusija je prijateljska zemlja. Naše dobre političke veze će promovisati i međusobnu trgovinsku razmenu. To je naš cilj - kazao je Vučić.

Premijer Belorusije je rekao da je Srbija važan partner za Belorusiju, zbog čega se nada da će biti nastavljen razvoj ekonomske saradnje.

Srbija je naša bratska zemlja, jedna od vodećih trgovinskih partnera u regionu. Nadamo se da će trenutna poseta Vučića pojačati razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa

Kobjakov je izrazio uverenje da će Srbija i Belorusija nastaviti da razvijaju prijateljstvo i saradnju.

On je kazao da je Belorusija spremna da raspravlja o svim bilateralnim pitanjima.

Premijer Belorusije priredio je svečani doček ispred Doma Vlade Belorusije premijeru Srbije, a potom je počeo sastanak delegacija dve zemlje.

Foto: Tanjug

Vučić koji je sinoć doputovao u Minsk imaće i odvojen susret sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, i drugim zvaničnicima te zemlje.

On će sa Kobjakovim prisustvovati ceremoniji potpisivanja više međudržavnih sporazuma.

Srpski premijer sastaće se i sa predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Mihailom Mjasnikovičem i predsednikom Predstavničkog Doma Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Vladimirom Andrejčenkom.

U okviru zvanične posete Belorusiji predviđeno je da premijer Srbije položi venac na Spomenik Pobede u Minsku, a planiran je i obilazak Hrama Svih Svetih i Beloruskog državnog muzeja istorije Velikog otadžbinskog rata.

Vučića je juče na aerodromu u Minsku dočekao ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Belorusije Vladimir Koltovič.

N. Petričević/I. P./J.S

#Aleksandar Vučić

#Belorusija

#Poseta

'