AKTUELNO

Na snazi su novi uslovi za ostvarivanje prava na penziju u Srbiji - za odlazak dama u starosnu penziju granica je počela godišnje pomeranje za dva do šest meseci. Za muškarce granica za odlazak u starosnu penziju ostaje ista (65 godina), ali ne i ukoliko je u pitanju prevremeno penzionisanje.

Prema važećim propisima, muškarci i ove godine u penziju mogu da odu sa 65 godina starosti (i ta brojka se neće menjati), uz najmanje 15 godina radnog staža.

Kad je reč o prevremenoj starosnoj penziji, to pravo muškarci u 2019. godini mogu da ostvare sa 57 godina i osam meseci života, i najmanje 40 godina staža, dok se starosna granica pomera u narednim godinama. Tako će u 2020. godini morati da imaju 58 godina i četiri meseca života, 2021. godine 59 godina, u 2022. godini 59 i po godina, a u 2023. godini 60 godina.

U slučaju ranijeg odlaska u penziju, ček se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života, s tim što ukupan iznos umanjenja može maksimalno da iznosi 20,4 procenta.

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović podsetio je na nedavno održanoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije da ovi kazneni poeni neke od penzionera koštaju i po 2,5 penzije godišnje, i založio se da država ukine tu odredbu. On je naveo da bi ta mera ukupno koštala manje od 100 miliona evra, koliko je država opredelila za spašavanje zaduženih u švajcarskim francima.

Foto: Tanjug

Što se tiče žena, one ove godine ostvaruju pravo na prevremenu starosnu penziju ukoliko imaju 57 godina i 38 godina i šest meseci staža osiguranja.

Pravo na starosnu penziju, prema Zakonu o PIO, ostvaruju i svi osiguranici sa 45 godina staža, bez obzira na godine života, ali im se priznaje samo staž za koji su uredno plaćeni doprinosi.

Svi koji su želeli u penziju po propisima koji su važili do kraja 2018. godine morali su da podnesu zahtev za ostvarivanje prava nadležnoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje najkasnije 31. decembra prošle godine.

#Penzioner

'