AKTUELNO

Za predstojeće prvomajske praznike većina Beograđana neće raditi i dan će, ako to vremenski uslovi dozvole, provesti u prirodi. Ukoliko odlučite da za 1. maj ostanete u svom gradz, nudimo vam šest predloga za lep izlet.

Avala

Ova planina je godinama jedno od omiljenih izletišta Beograđana. Prvomajske praznike na ovoj planini moguće je osmisliti na razne načine, od uživanja u prirodi, šetnje, ručka u nekom od restorana, poseti Spomeniku neznanom junaku, ili pak opuštanjem uz piće na vidikovcu - Avalskom tornju.

Foto: Tanjug

Lepa priroda, dobra povezanost podnožja Avale sa gradom (nekoliko autobuskih linija sa Trošarine i glavne autobuske stanice), poseta Tornju i pogled na Beograd u daljini svakako upotpunjuju doživljaj. Kada se ovome doda i planinski vazduh (jer Avala sa svojih 511 metara spada u planine), ugođaj je skoro pa idealan…

Trešnja

Nedaleko od Avale, u srcu jedne omanje šume, nalazi se jezero. Šuma se zove Trešnja, pa je i jezero ponelo isto ime. Reč je o veštačkom jezeru koje nije mnogo veliko, ali njegov položaj je sjajan za one koji ne vole gužvu i buku koja često prati Prvi maj. Ovde, uz retke izletnike možete sresti i po kojeg ribolovca, a ako i sami volite da pecate, eto zanmljivog načina da provedete praznik.

Za ovaj izlet neophodan vam je auto. Krenite put Avale, ali nemojte skrenuti prema vrhu planine, već nastavite pravo, putem prema Ralji. Na 14. kilometru odatle doćićete do raskrsnice i jednog mini – marketa sa desne strane. Na raskrsnici skrenite levo i idite put Male Ivanče. Kada vam sa desne strane bude šuma, skrenite u prvi i jedini put koji ulazi u šumu. On će vas odvesti pravo do jezera Trešnja.

Foto: Pink.rs

Ada Ciganlija

Za nešto urbaniju varijantu prvomajskih praznika odličan izbor je Ada Ciganlija. Osim uživanja u prirodi i brojnih restorana sa obe strane jezera, posetiocima je na raspolaganju i prostor za roštiljanje, ukoliko žele da budu "sami svoji majstori". Osim toga, razni sportski tereni, biciklistička staza, sunčanje na obali jezera, samo su neke od aktivnosti koje izletnicima mogu ispuniti dan.

Foto: Tanjug

Košutnjak

Još jedno od tradicionalnih izletišta Beograđana, mesto za druženje, roštiljanje, uživanje u prirodi... U ovom parku ili šumi postoji veliki broj mesta za izlet i roštiljanje, ali i sportskih i rekreativnih terena. Pored terena za košarku, fudbal i rukomet, tu su i trim-staza i teretana na otvorenom, ali i veliki broj ugostiteljskih objekata.

Ukoliko posle ručka više volite da zasednete, pričate ili odvrnete glasno muziku i sednete pored vašeg auta, onda vam predlažemo deo oko Hajdučke česme. Ako ste više tip kome je do šetnje ili sportskih aktivnosti, onda je za vas gornji deo Košutnjaka, onaj bliže Banovom brdu.

Bela stena

Vrlo egzotična je i Bela stena, rečna ada na desnoj obali Dunava sa predivnom peščanom plažom i brojnim restoranima. Ušuškano je u šumi, a prevoz čamcima do Bele stene organizovan je u letnjim mesecima iz marine „Višnjica” i Pančeva, kojem ada inače teritorijalno pripada.

Foto: Tanjug

Bela stena važi za najbolju peščanu plažu na Dunavu, a pored toga važi i kao sjajno mesto za celodnevni izlet. Kao i na većini pešćanih plaža i ovde imate veliki plićak, koji se prostire do daljine od 10tak metara od obale. Pored plaže, ovde se nalazi i vikend naselje sa malim drvenim kućama, a staze za šetnju od njega vode daleko u dubinu ovog velikog rečnog ostrva.

Zvezdarska šuma

Ako biste da budete čistih pluća, a da ne mrdnete daleko od centra grada, tu je i Zvezdarska šuma. Oni koji je posećuju znaju kakvu relaksaciju donosi, a postaje sve popularniji izbor prvomajskih izletnika.

Proplanak koji se nalazi blizu zvezdarske opservatorije nije mnogo velik i često zna da bude dobro popunjen. Ovaj park – šuma je blizu samog centra Beograda, a do njega se lako stiže autobusom 65, kome je zadnja stanica na samoj ivici izletišta.

Ukoliko volite borovu šumu i imate ekipu na Zvezdari – ovo je pravo mesto za vas.

Mesta za koje mnogi nisu čuli

Jezero Pariguz je veštačko jezero koje se nalazi u naselju Resnik, a koje je izgrađeno 80-ih godina dvadesetog veka. O nastanku ovog neobičnog imena koje nosi ceo kraj pa i jezero govori čak i legenda po kojoj su Srbi nakon zasede koju su priredili Turcima tokom Prvog srpskog ustanka, prošli neslavno te je puno sačme završilo u delu tela o kome naziv mesta i govori.

Tu su i Nautičko selo (koje još nazivaju i „Biser na Savi“ sa kompleksom od 16 kućica na vodi i marinom), izletnička šuma Zabran uz sam Obrenovac, Duboki Potok (jezero u Barajevu), Mala Oaza na par kilometara od Grocke i mnoge druge.

Jezero Bela reka u Ripnju takođe je vredno videti, kao i Šuplju stenu, nekadašnje odmaralište za decu i omladinu iza Avale. Sada su tu prelepi tereni za fudbal, košarku, restoran, kafić, park i šetalište, a sve u srcu šume.

#Avala

#Beograd

'