AKTUELNO

Vidljivost je na nekim putevima smanjena na 200 metara.

Vožnja je ovog jutra usporena i otežana zbog magle na putevima na području Vojvodine, Šumadije, Timočke krajine, po kotlinama i dolinama, duž rečnih tokova, kao i na širem području Beograda, a vidljivost je ispod 200 metara.

Iz Auto-moto saveza Srbije (AMSS) upozoravaju vozače da zbog niskih temperatura i magle,  ukoliko naiđu na smanjenu vidljivost povećaju odstojanje od vozila ispred i smanje brzinu kretanja.

Vozačima će biti potrebna dodatna pažnja u planinskim predelima jer su meteorolozi prtognozirali da će padati sneg, a obavezna je i upotreba zimske opreme, jer se na putevima ka zimski turističkim centrima na kolovozu nalazi već utaban sneg.

Još jedan razlog za veću opreznost za volanom je i pojava poledice, koja se usled niskih temperatura javlja na svim iole vlažnim deonicama. U ovakvim vremenskim uslovima neophodno je prilagoditi brzinu kretanja uslovima na putu i držati što veće rastojanje između vozila, jer je zaustavni put duži, pa je samim tim i opasnost od sletanja sa kolovoza i izazivanja lančanih sudara veća.

Iz AMSS-a podsećaju vozače, da se već na temperaturi od minus sedam smanjuje efekat, dejstva soli koja je bačena na kolovoz i ona nema puno i pravo dejstvo na otapanje snega i leda na putu, što otežava rad putara, ali, i u velikoj meri smanjuje bezbednu vožnju.

Posebnu pažnju od vozača zahtevaju i deonice na kojima je usled započetih radova izmenjen režim saobraćaja.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije RS na našim graničnim prelazima, na putničkim terminalima, trenutno, nema dužih zadržavanja od 20 minuta. Teretna vozila na graničnom prelazu "Batrovci", na izlazu iz Srbije, odnosno na ulazu u Hrvatsku, čekaju oko 180 minuta. Na graničnom prelazu "Horgoš" ista kategorija vozila na izlazu iz zemlje, odnosno na ulazu u Mađarsku čeka oko 240 minuta.

Foto: Tanjug

A.V.

#AMSS

#Auto-put

#Granica

#Magla

#Poledica

#Saobraćaj

#Sneg

'