AKTUELNO

Neradne dane za uskršnje i prvomajske praznike jedan deo građana iskoristiće i za putovanja van zemlje, a destinacije za koje su se najčešće opredeljivali bili su evropski gradovi poput Pariza, Istanbula, Berlina, Praga i Atine, dok su oni sa malo "dubljim" džepom odlučili da kupe kartu i do Tajlanda, Kube, Izraela...

Reč je o aranžmanim, u zavisnosti od destinacije i trajanja odmora, za koje treba izdvajali od 200 do 2.000 evra, kaže za Tanjug predstavnik turističke agencije "Kontiki" Andrej Todorović.

- Najveći broj naših putnika ove godine ide na siti brejk (city break) destinacije. Kada je Evropa u pitanju najpopularniji gradovi su Pariz, Istanbul, Atina, Prag, Berlin i uglavnom se odlučuju na putovanje avionom - kaže Todorović.

Foto: Pixabay.com

Kada su daleka putovanja u pitanju, navodi on, deo srpskih putnika odlučio je da Uskrs provede u svetoj zemlji - Izraelu, a ima i onih koji su već krenuli ili bi trebalo za nekoliko dana da se upute u Kinu, Iran, Uzberkistan, Njujork, Egipat, na Tajland i Kubu.

- To su bile destinacije koje su se za ovaj Uskrs i Prvi maj najviše tražile - rekao je Todorović.

Uočljivo je, kaže, da postoji veći broj uplaćenih aranžmana nego prošle godine, a to, ističe Todorović, pokazuje i činjenica da nekoliko dana pred početak putovanja za ovaj period godine nemaju "last minute" ponude.

S druge strane, i Srbija za vreme praznika očekuje veliki broj domaćih i stranih turista, a prema rečima direktorke Turističke organizacije Srbije (TOS) Marije Labović najatraktivnije destinacije u našoj zemlji j su Beograd, banje, planine i Dunavska tura.

Foto: TvPink Printscreen

Domaći turisti će, kaže ona, najviše posećivati planine i banje, ili otići na kraći izlet na jednu od mnogobrojnih manifestacija koje će biti organizovane povodom praznika u mestima koja su najbliža njihovom mestu boravka.

Kada su strani turisti u pitanju, navodi Labović, oni pre svega posećuju Beograd, jer je to uglavnom njihova "ulazna stanica", ali se sve češće, kaže, odlučuju da putuju i kroz čitavu Srbiju.

Koliko se zadržavaju u našoj zemlji, dodaje ona, zavisi odakle dolaze.

Tako, na primer, Kinezi obilaze više od jedne destinacije, te u Beogradu provedu jednu ili dve noći, a ukoliko idu put Crne Gore, još jednu noć borave na Zlatiboru, Tari ili Uvcu.

Turisti iz Bugarske i Rumunije više se ne zadržavaju samo u istočnoj Srbiji, već dolaze i u centralnu, a sve češće su posetioci Beograda, dok turisti iz skandinavskih zemalja i Zapadne Evrope traže aktivan odmor, tako da se odlučuju za odmor u prirodi.

Foto: Tanjug

S obzirom da je nedavno otvorena obnovljena Golubačka tvrđava, kaže Labović, očekuje se da će se ti turisti uputiti tamo, ali usput obići i Lepenski vir, Ramsku tvrđavu, Srebrno jezero.

U ovom periodu godine, navodi Labović, pored turista iz regiona, Srbiju obilaze i turisti iz Kine, Turske, Rusije.

#Odmor

#Srbija

'