AKTUELNO

Ova izmena uskoro stupa na snagu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da će prijavljivanje za roditeljski dodatak u bolnici u okviru projekta "Bebo, dobrodošla na svet" zaživeti nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici u Skupštini Srbije.

-Kao što smo prilikom predstavljanja ovog zakona u Skupštini Srbije u decembru 2016. godine i objasnili, do usvajanja navedenog zakona sve ostaje isto, odnosno roditelji neće biti uskraćeni ni u jednom trenutku - ističe Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je jedan od ciljeva ovog projekta da se roditeljima omogući prijava za roditeljski dodatak u bolnici neposredno nakon rođenja deteta, kao i da ostvare pravo na povraćaj poreza na dodatnu vrednost za kupljenu hranu i opremu za bebe.

Ministarstvo podseća da je jedan od ciljeva projekta da se roditeljima omogući prijava za roditeljski dodatak u bolnici neposredno nakon rođenja deteta, kao i da ostvare pravo na povraćaj poreza na dodatnu vrednost za kupljenu hranu i opremu za bebe.

Stoga će prosečan iznos povraćaja PDV-a biti uključen u prvu ratu roditeljskog dodatka, a samim tim jednak za sve bebe. Ovaj iznos PDV-a će biti isplaćen svim roditeljima koji podnesu prijavu za roditeljski dodatak, ne samo roditeljima koji su skupljali račune, navodi se.

Ministarstvo navodi da je prema planu određenom projektom "Stop Birokratiji" predviđeno da ova vrsta pomoći roditeljima zaživi nakon usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici u Skupštini Srbije.

Koristi koje će građani imati od ove mere su ušteda vremena, jednostavnija procedura prijave i finansijska pomoć u prvim danima života njihove bebe.

S. M.

#Beba

#Bolnica

#Roditelji

'