AKTUELNO

Vojna svečanost povodom Dana Vojske Srbije, 23. aprila, održana je na aerodromu u Batajnici, uz poruku da će vojska nastaviti da pruža punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Komandant RV i PVO general major Duško Žarković obratio se okupljenim pripadnicima vojske i gostima, navodeći da je vojska ponosna na svoje rezultate, postignute zahvaljujući požrtvovanju, zalaganju i profesionalizmu.

- Baviti se vojnim pozivom ne može bez ljubavi prema otadžbini i odanosti svom narodu. Onaj ko izabere da postane vojnik zavređuje posebno poštovanje, jer biti pripadnik Vojske Srbije znači služiti opštem dobru, biti spreman na napore i odricanje radi odbrane i ostvarivanja najplemenitijih vrednosti društva i državnih interesa - rekao je Žarković.

On je naveo da je RViPVO uvek davao pun doprinos na izgradnji operativnih sposobnosti Vojske Srbije, uspešno ostvarivao svoje zadatke, pre svega u vezi sa kontrolom i zaštitom suvereniteta vazdušnog prostora, kao i vazduhoplovnom podrškom kopnenih snaga.

- Vojska Srbije nastavlja bogatu i slavnu tradiciju svojih predaka, koji su znali kako da stvore i očuvaju državu i izore slobodu za svoj narod - rekao je on.

Istakao je da promenljivi izazovi, rizici i pretnje nameću potrebu za novim odgovorima i da je Vojska Srbije uvek spremna da uspešno izvršava zadatake u cilju odbrane suvereniteta i integriteta Srbije.

Na svečanosti je pročitana poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je istakao da je Vojska Srbije imala odlučujuću ulogu u izgradnji moderne srpske države i da je jedna od najuglednijIh institucija.

Vučić je naveo da je vojska u protekloj godini pružala punu podršku jačanju mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Istakao je i da je preduslov za dobru, operativnu i funkcionalnu sposobnost svake vojske modernizacija i osavremenjivanje jedinica, te da je u prethodnom periodu ostvaren značajan rezultat u modernizaciji naoružanja i vojne opreme, unapređenju vojne industrije i saradnji sa armijama drugih država.

- Pred vama je još mnogo zadataka koje ćete uspešno realizovati kako bi Vojska Srbije nastavila da bude aktivan činilac novih bezbednosnih tokova u zemlji i regionu, a Srbija bezbedna, stabilna i prosperitetna zemlja - poručio je Vučić.

Pročitana je poruka i ministra odbrane Aleksandra Vulina koji je naveo da je vojska postigla zapažene rezultate u izgradnji, razvoju i stručnoj obuci svojih jedinica.

- Najveća vrednost pripadnika vojske je u njihovom znanju, visokom nivou osposobljenosti i uvežbanosti za rad, nepokolebljivoj odlučnosti da se odbrani otadžbina i zaštite građani - naveo je Vulin.

Na aerodromu u Batajnici bili su izloženi avioni mig 29, mig 21, supergaleb G4, lasta,utva 75, kao i helikopteri gazela, gama i mi 17.

Trebalo je da bude održan i letački program, tokom kojeg bi bili prikazani osnovni letački manevri, ali je otkazan zbog loših meteoroloških uslova i jakog vetra.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. april u znak sećanja na dan kada je 1815. godine doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije. Ta odluka i kasniji događaji doveli su do stvaranja srpske automobije u okviru Otomanskog carstva i predstavljaju prekretnicu u stvaranju savremene srpske države i vojske.

#Batajnica

#Vojska

'