AKTUELNO

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će radovi na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu krenuti vrlo brzo i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine.

Projekat će, prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati izmedu 50 i 70 miliona evra, a ministar smatra da to i nije toliko velika investicija, s obzirom na koristi koje treba da donese.

- Ceo koncept treba da se zove "Stadion siti", a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca - izjavio je Mali.

Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, Srbiji doneti korist sa dva aspekta.

Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju, kako navodi, vidi kao domaćina svetskog prvenstva, domaćina Lige šampiona i Lige Evrope, a drugi aspekt je potpuno razvojni, imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Ministar kaže da su u budžetu za ovu godinu već opredeljena sredstva za projektovanje stadiona i da su u toku pregovori sa kompanijama Ikea i Kaufman, koje su, kako ističe, vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa.

- Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora, kao i kompletan stambeni blok - naveo je Mali dodajući da će sve to biti privatne investicije koje država neće subvencionisati.

- Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju svoj, kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu - rekao je Mali.

Glavni cilj Nacionalnog stadiona je, napominje, da se kroz sportske događaje i sportske manifestacije promoviše Srbija, ali i da se istovremeno zarađuje od turizma i stanih investicija.

Nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara.

Parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko.

Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.

Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom.

#Siniša Mali

#Stadion

'