AKTUELNO

U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre od raka grlića materice.

Sa više od 1.200 novoobolelih i približno 500 umrlih žena, Srbija je u samom vrhu na drugoj poziciji po broju obolelih.Rak grlića materice može izazvati Humani papilomavirus (HPV), koji je veoma rasprostranjen. Imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a što povećava rizik za pojavu raka grlića materice.

Foto: Printscreen Youtube

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak, navodi se na sajtu Kancelarije za skrining raka.

Cilj redovnih pregleda je, kako se ističe, da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

SKRINING RAKA GRLIĆA MATERICE

Pregledima su obuhvaćene zdrave žene od 25 do 64 godine života. Papanikolau test se radi na tri godine kod izabranog ginekologa. U dve trećine slučajeva rak se otkriva tek nakon invazivne početne faze.

Koji su faktori rizika za nastanak raka grlića materice?

Rano stupanje u polne-seksualne odnose

Česta promena seksualnih partnera

Nedovoljno korišćenje kondoma pri odnosima sa novim ili nepoznatim partnerom

Loš socio-ekonomski status

SIMPTOMI RAKA GRLIĆA MATERICE

Rak grlića materice ne mora imati nikave siptome. To je i jedan od razloga zašto se u većini slučajeva ovo smrtonosno oboljenje otkrije kasno. Ipak, neke promene mogu ukazati na postojanje raka.1. KRVARENJE

Svako krvаrеnjе kоје sе јаvlја izmеđu rеdоvnih mеnstruаlnih ciklusа trеbа ispitаti, kao i sve promene u ciklusu koje se ne mogu objasniti. Sumnjivi su i krvarenje i bol tokom seksualnog odnosa.

2. URINARNI PROBLEMI

Urinаrni prоblеmi nisu uvek znаk infеkciје. Istraživanja su pokazala da su se mnoge žene obolele od raka grlića materice žalile na peckanje tokom mokrenja, pa nije na odmet posetiti ginekologa.

3. BOLOVI U NOGAMA

Određeni brој žеnа i u rаnim fаzаmа rаzvоја rаkа pаti i оd otoka i bоlоvа u nоgama.

Najbolji način da se rak otkrije na vreme su preventivni pregledi koji su dostupni svim ženama kod njihovog izabranog lekara.

S. M.

#Lekar

#Materica

#Pregled

#Rak

#Simptomi

#žene

'