AKTUELNO

Svet je šokirala vest da je u jučerašnjem velikom požaru izgorela čuvena katedrala Notr Dam u Parizu, a interesantno je da se ova nesreća dogodila na datum, na koji su se desile i mnoge druge straše nesreće, koje su odnele mnoge živote.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD 1912. Godine, potoniu je “Titanik”, koji je u to vreme bio najveći i najluksuzniji porekookeanski brod. U ovoj nesreći živote je izgubilo od 1.523 do 2.224 putnika. Nesreća se dogodila upravo 15. aprila.

Foto: Wikipedia/RomanM82

Zatim, 1979. na ovaj datum, u zemljotresu na Crnogorskom primorju poginulo više od 100 osoba, dok je oko 600 povređeno, a više od 80.000 ostalo bez kuća.

Na fudbalskom stadionu Hilsoboro u Šefildu, 15. aprila 1989. godine, na prepunjenim tribinama poginulo je 96, a povređeno 200 osoba, kada su na već pun stadion puštene nove grupe navijača.

Foto: Wikipedia/PRODUCER

Tokom hodočašća, u požaru koji je zahvatio šatorsko naselje blizu Meke, u Saudijskoj Arabiji, 1997. godine, poginula su 343 hodočasnika. Ponovo, nesreća se dogodila 15. aprila pomenute godine.

Na isti datum 2002. godine, u nesreći putničkog aviona kineske kompanije „Air China“ poginule najmanje 122 osobe.

Foto: Tanjug, Unsplash

Na magistralnom putu Zrenjanin - Novi Sad, došlo do teške saobraćajne nesreće kada je autobus firme „Autobanat“ pao sa Žabaljskog mosta u reku Tisu. Poginulo više od deset osoba, a oko petnaestak povređeno. Ova strašna nesreća dogodila se 15. aprila 2005.

Da li se radi samo o koincidenciji, ili ne, ne znamo, ali je sasvim sigurno da je 15. april mnoge zavio u crno, kao i da će ostati upamćen u istoriji kao dan na koji su svet pogodile neke od najvećih nesreća.

#Datumi

#Nesreća

#Svet

'