AKTUELNO

Mali maturanti danas su polagali prvi od tri završna, probna ispita. U podne je počelo rešavanje zadataka iz matematike.

Mali maturanti sutra će polagati probni test iz maternjeg jezika, odnosno zadatke kombinovanog testa koji obuhvata istoriju, geografiju, fiziku, hemiju i biologiju.

Foto: Tanjug

Testovi imaju po 20 zadataka, otvorenog i zatvorenog tipa. Zadaci su podeljeni na osnovni, srednji i napredni nivo. Završni ispit za male maturante biće održan 17, 18. i 19. juna. Rezultati sa mature bitni su zbog upisa u srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40.

Foto: Tanjug

Šarčević u školi "Kralj Petar Prvi"

Rešavanju testa iz matematike u beogradskoj Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi" prisustvovao je ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je rekao da testovi iz matematike i srpskog nose po 13 poena, a kombinovani test 14.

- Vremena imaju dovoljno i ovo je ustvari jedan trening kako bi oni sami videli gde su, kako su učili i koje greške da isprave, zajedno sa svojim profesorima - rekao je Šarčević.

Foto: Tanjug

Izrazio je mišljenje da će sve proteći u najboljem redu, kako je bilo i prošle godine.

- Kada bude glavni test, imaćemo pojačane kontrole u školskim upravama u kojima je ranije bilo problema. Prošle godine su se desili izuzetno mali propusti, skoro zanemarljivi - dodao je ministar.

Foto: Tanjug

Direktor škole "Kralj Petar Prvi" Mladen Stevanović rekao je da je probni završni test vrlo važan zato što se učenici tada prvi put susreću sa pravilima i procedurama koje će važiti na samom završnom ispitu.

#škola

'