AKTUELNO

Domaćini Kosjerića samo udruženi u zadruge mogu da očekuju bolje dane, rekao je ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić u današnjoj poseti Kosjeriću i Zlatiborskom upravnom okrugu.

On je podsetio kako ovaj kraj, koji se smatra pogodnim za stočarstvo zaslužuje i veću podršku države.

- Seljak je izložen raznim rizicima poslovanja, oscilacijama na tržištu, makazama cena i ćudima prirode. Država i lokalna samouprava moraju da stanu iza njega, bila godina uspešna ili ne. Vlada Srbije sa merama koje preduzima pokazuje da je spremna za to - rekao je Krkobabić, saopšteno je iz ministarstva.

Na sastanku održanom u Kosjeriću u prepunoj sali zgrade Doma kulture ministar je sa svojim saradnicima predstavio ovogodišnji Program sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz finansijske podsticaje za zadrugarstvo.

Foto: Tanjug

Ministar je podsetio da je od početka projekta „500 zadruga u 500 sela“ formirano čak 374 zadruge što je jasan pokazatelj uspeha koji je projekat doživeo, vrativši na pravi način udruživanje u Srbiju.

Krkobabić se osvrnuo i na ukupan iznos sredstava za zadrugarstvo dodeljenih iz programa Vlade Srbije, koji je zajedno u 2017. i 2018. godini iznosio gotovo jednu milijardu dinara, čime je pomognut rad 94 zadruge, a ove 2019. godine za istu svrhu izdvojeno je ponovo oko 700 miliona dinara koji čekaju novih 70 zadruga. Konkurs za dodelu ovih bespovratnih sredstava biće raspisan u prvoj polovini tekuće godine.

Predsednik opštine Kosjerić Žarko Đokić zahvalio je ministru na poseti i na tome što je prepoznao njihovu inicijativu za udruživanje i pomogao da sela opštine Kosjerić ožive.

Foto: Tanjug

- Nadam se da ovo neće biti kraj naše saradnje, trudićemo se da pišemo još bolje projekte i dobijemo još više sredstava iz Programa Vlade Srbije - rekao je Đokić dodajući da opština Kosjerić broji oko 20.000 stanovnika i ima 3.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Sastanku su prisustvovali rukovodstvo opštine, opštinske poljoprivredne službe, predstavnici zadružnog saveza Zlatiborskog okruga i zemljoradničkih zadruga, a prisutnima su se iz tima ministra Milana Krkobabića obratili predsednik Zadružnog Saveza Srbije Nikola Mihailović i agroekonomski analitičar Branislav Gulan.

Foto: Tanjug

Mihailović je istakao da zadruga treba da postane nosilac promena na selu jer naš seljak ne može nikako sam opstati. U ime Zadružnog saveza Srbije predsednik je ponudio svaku vrstu administrativne, logističke i druge pomoći starim, novoosnovanim i složenim zadrugama.

Nakon sastanka ministar je sa svojim saradnicima posetio novoosnovanu ZZ Brajković iz istoimenog sela, kojoj je, iz prošlogodišnjeg Programa namenjenog zadrugama dodeljeno 7,5 miliona dinara i tim sredstvima zadruga je kupila 432 grla umatičene jagnjadi.

Foto: Tanjug

Nabavljena grla zadrugari su rasporedili na svojih 48 domaćinstava po selima. Obrađuju oko 300 hektara zemljišta. Budući da je od zvanično aktivnih 28 zadruga na teritoriji opštine Kosjerić, ovo jedina i to nova Zadruga, sa dosta mladih članova, koja posluje u ovom kraju, projekat ima veliki uticaj na lokalnu zajednicu.

#Milan Krkobabić

'