AKTUELNO

Među poginulima ima i mladih.

Vremenski uslovi prethodne noći, u kojoj je pet osoba poginulo, bili su gotovo idealni za saobraćaj: kolovozi su bili suvi i nije bilo magle. Osim toga, upravo je u toku pojačana kontrola brzine vožnje.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da će uzroke sinoćnjih nesreća utvrditi Tužilaštvo u odgovarajućem postupku. Dodaje da se možda neke saobraćajne nezgode ne bi dogodile da je put bio bezbedniji.

Foto: Tanjug

- Teška saobraćajna nesreća u kojoj su poginule dve osobe kod hotela „Hiljadu ruža“, tačnije na uključenju Avalskog puta na obilaznicu, dogodila se na mestu gde se već mnogo teških nesreća dešavalo. Ovo uključenje je od strane saobraćajnih stručnjaka ocenjeno kao vrlo nebezbedno, međutim ništa nije urađeno proteklih godina – kaže Okanović za Pink.

Govoreći o saobraćajnoj nesreći na putu Zemun-Borča, kaže da nažalost ne postoji zaštitna ograda između kolovoznih traka.

- Da je postojala, verovatno ne bi došlo do preletanja vozila u drugu traku, te do direktnog sudara u kojem je jedna osoba poginula. Svakako da najveći deo odgovornosti snose vozači, ali ne smemo zaboraviti da su važni i bezbedni putevi – kaže Okanović.

Ističe da mladi ljudi imaju želju za dokazivanjem i puni su samopouzdanja, što u saobraćaju može imati loše posledice.

- Ovo nije problem samo kod nas, već svuda u svetu. Zato se propisuju određene restrikcije, odnosno vozači početnici i mladi vozači imaju manja prava u odnosu na druge. Broj poginulih mladih u saobraćajnim nesrećama zaista je veliki – kaže Okanović.

Kada je reč o kontroli brzine, kaže da se ova akcija sprovodi u 29 evropske države, pa i u Srbiji.

- Uprkos pojačanoj kontroli vidimo da se dešavaju teške saobraćajne nesreće, što nam pokazuje da represija ima svoje ograničene domete. Važno je da radimo na edukaciji i podizanju svesti – kaže Okanović, dodajući da je važno ne žuriti i ne rizikovati jer samo jedan pogrešan potez može skupo da košta.

Pročitajte još: UTORAK OBELEŽILE VESTI IZ CRNE HRONIKE - Tri samoubistva, ubistvo, ubadanje nožem... Noć za nama JOŠ CRNJA: U saobraćajkama ugašeni MLADI ŽIVOTI

#Damir Okanović

#Saobraćajna nesreća

'