AKTUELNO

U napadima koje je NATO bez prekida vršio nad SRJ, a koji su trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Na današnji dan, 31. marta 1999.godine, osmog dana agresije, tri američka vojnika zarobljena na granici Makedonije i SRJ pod nerazjašnjenim okolnostima.

Samo 40 minuta posle ponoći na teritoriji Beograda i Niša čule su se sirene za vazdušnu opasnost. Dve jake eksplozije odjeknule su oko 02.45 minuta na širem području Beograda. U Centru za obaveštavanje rekli su da su se mete napada nalazile na području Jakova i Borče. Serija eksplozija čula se u tri sata posle ponoći sa istih lokacija. Mete napada NATO-a bili su vojni objekti na Avali i širem području Pančeva. Mediji su preneli da je nekoliko projektila palo na područje sela Zuce (Avala).

Oko jedan sat posle ponoći sedam projektila NATO-a palo je jugoistočno od Prištine. Tri projektila pala su na pola kilometra od manastira Gračanica. Oko jedan sat posle ponoći odjeknule su još četiri detonacije iz pravca sela Novi Badovac, Sušica i Livađe.

Bombardovan je Jastrebac kada je pogođen desetokilovoltni dalekovod blizu predajnika. Tri američka vojnika zarobljena na granici Makedonije i SRJ pod nerazjašnjenim okolnostima.

Foto: Tanjug

Avioni NATO-a nastavili su napade na ciljeve na području Prištine. Prve eksplozije (bilo je ukupno pet) registrovane su u 21.30 iz pravca aerodroma i iz pravca Gračanice. Oko 23 časa čule su se još dve eksplozije.

Ministarstvo kulture Srbije zatražilo je od UNESCO-a da zaštiti kulturne objekte u SRJ od vazdušnih napada NATO-a, upozorivši da je do sada već devet spomenika kulture stradalo.

Patrijarh srpski Pavle služio je u Sabornoj crkvi u Beogradu moleban za spas srpskog naroda pred ikonom Bogorodice kazanske koju je u Beograd donela delegacija Ruske pravoslavne crkve.

Na Trgu Republike u Beogradu nešto posle 12.00 časova počeo je četvrti iz serije koncerata "Pesma nas je održala". U kragujevačkim Šumaricama održan "vanredni Veliki školski čas" pod nazivom "Opet smo meta i samo meta". Učenici muzičkih i baletskih škola Srbije u znak protesta zbog agresije na SRJ odbijaju da idu na međunarodna takmičenja. Koncerti su održani i u Novom Sadu, Pirotu, Jagodini, Poažrevcu, Leskovcu.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Napadi su suspendovani 10. juna, nakon potpisivanja vojno-tehničkog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije. Istog dana u Savetu bezbednosti je usvojena Rezolucija 1244. po kojoj SR Jugoslavija (Srbija) zadržava suverenitet nad Kosovom i Metohijom, ali ono postaje međunarodni protektorat pod upravom UNMIK-a i KFOR-a.

Sa vojskom i policijom u centralnu Srbiju je izbeglo više od 200.000 kosmetskih Srba i drugih nealbanaca. Nakon ovog i drugih ratova tokom raspada Jugoslavije, Srbija je postala zemlja sa najvećim brojem izbeglica i interno raseljenih lica u Evropi.

#NATO

#bombardovanje

'