AKTUELNO

Nemojte da se iznenadite ako vas zaustavi saobraćajac.

Beograđane je uzdrmala vest o tome da je jedna baka (80) kažnjena u Bulevaru karalja Aleksandra zbog "kasnog" prelaska ulice na zeleno svetlo. Navodno, ona je kažnjena sa 5.000 dinara, odnosno pet dana zatvora.

Sada se građani sa pravom pitaju mogu li biti kažnjeni zbog kašnjenja i pravljenja nekoliko koraka na pešačkom dok je na semaforu upaljeno crveno i da li postupaju po propisima ako su počeli da prelaze ulicu dok je bilo upaljeno zeleno svetlo?

Foto: Pixabay.com

Kako je za "Blic" rekao Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, zakonski je jasno određeno da je pešak postupio u skladu sa zakonom ukoliko je počeo da prelazi pešački dok je bilo uključeno zeleno svetlo.

- Nemoguće je da se pešak koji je se u trenutku promene zelenog u crveno svetlo vrati nazad odakle je pošao, već po zakonu treba završiti prelazak i pređe na drugu stranu. Dakle, pešak je zaštićen ukoliko je počeo da prelazi ulicu kada je bilo uključeno zeleno svetlo - kaže Okanović.

Dakle, vest o baki koja bi morala da plati 5.000 dinara jer se otežano kretala preko pešačkog prelaza, trebalo bi da je netačna i činjenica je da za istu ne postoje zvanične potvrde.

#Kazna

#Pešak

#Semafor

'