AKTUELNO

U Gradskom centru za socijalni u Beogradu, na opštini Savski venac, danas je otvoren prvi kol-centar namenjen informisanju građana u domenu socijalne i porodične pravne zaštite, a osim toga, unapređen je i sajt te ustanove koji je sada prilagođen osobama sa invaliditetom.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu najveća ustanova socijalne zaštite u Srbiji i da ima oko 113.000 korisnika.

Naveo je da je kol-centar novi vid usluge za korisnike te ustanove koji su do sada, kada su želeli da se informišu o svojim pravima, to morali da učine putem veb sajta ili da dolaze direktno u gradske centre.

- Otvaranjem ovog kol-centra svi korisnici mogu bez ikakvog problema u svakom trenutku da dobiju sve informacije iz domena prava koja mogu da ostvare preko Gradskog centra za socijalni rad. Na taj način smanjuju se gužve u samom centru, a građanima omogućava da se lakše i brže informišu o svojim pravima - pojasnio je Vesić.

Naveo je da je osim otvaranja kol-centra unapređen i sajt Gradskog centra za socijalni rad koji je sada, kaže, prilagođen osobama sa posebnim potrebama.

- Na taj način smo pokazali da izlazimo u susret korisnicima jer je naš posao da obezbedimo da svi koji imaju prava koja se ostvaruju preko Gradskog centra za socijalni rad, da ih ostvare na najbolji mogući način i da budu bolje upoznati sa svojim pravima kako bi ih bolje ostvarili jer, nažalost, još postoji deo građana koji ne znaju da mogu da ostvare prava - rekao je Vesić.

Realizaciju i tehničku podršku ovog projekta, vrednog više od 2,5 miliona dinara podržala je kompanija Naftna industrija Srbije u okviru programa "Zajednici zajedno", u saradnji sa Gradom Beogradom i Sekretarijatom za socijalnu zaštitu.

Ta kompanija je, kako je rečeno, na taj način nastavila sa dugogodišnjom praksom podrške najosetljivijim kategorijama stanovništva i unapređenjem njihovog položaja, u partnerstvu sa predstavnicima Grada Beograda.

- Nama je čast i privilegija što smo učestovovali u realizaciji ovog projekta. Trudimo se da uvek, kada imamo mogućnost, na neki način odužimo građanima - rekao je zamenik generalnog direktora NIS-a Vadim Smirnov.

On je naveo da ta kompanija ima jako dobar odnos sa svim lokalnim samoupravama sa kojima sarađuje u okviru programa "Zajednici zajedno", a naročito sa Beogradom.

- Trudićemo se da tu saradnju unapredimo jer je to naše strateško opredeljenje - dodao je on.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da Grad Beograd svake godine konkuriše sa određenim projektima u okviru programa "Zajednici zajedno", koji NIS realizuje već deset godina.

- Projekti su iz različitih oblasti - kulture, umetnosti, socijalne i zdravstvene zaštite, ekologije, sporta, infrastrukture. Vrednost svih realizovanih projekata za deset godina prelazi 210 miliona dinara - istakao je on.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da je beogradski centar za socijalni rad prva takva ustanova u Srbiji koja od danas ima kol-centar i sajt prilagođen potrebama osoba sa invaliditetom.

Od ukupnog broja Beograđana oko šest odsto čine osobe sa invaliditetom što je oko 100.000 ljudi, rekla je ona i istakla da njima socijalna zaštita mora da bude dostupna.

- Na ovaj način omogućavamo im bolji pristup pravima koja mogu da ostvare. Nama je najvažnije da svaka osoba u Beogradu kojoj je potrebna pomoć i podrška ovog sistema može na lak i jednostavan način da dobije informaciju o tome, da se na pravi način informiše o tome kako može da ostvari svoja prava - istakla je Stanisavljević.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad Zorica Pavlović je izrazila zadovoljstvo zbog otvaranja kol-centra navodeći da je taj vid komunikacije značajan za korisnike jer u svakom trenutku mogu da znaju stanje svog predmeta, ali i za potencijalne korisnike koji mogu da se informišu o svojim pravima.

#Goran Vesić

'