AKTUELNO

Situacija sa ledom na vodama Srbije je pod kontrolom.

Veljko Kovačević, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zadužen za vodne puteve objasnio je da ukupno šest ledolomaca radi po utvrđenom planu, tako da više neće dolaziti do formiranja ledenih čepova.

Prema njegovim rečima, Ledolomac broj 11 je jutros isplovio iz Vukovara i krenuo uzvodno ka Apatinu.

Borba sa ledom na rekama traje već danima, ali nije bez uspeha.

Jedan par mađarskih ledolomaca uzvodno širi usek u ledu na Dunavu kod daljske krivine, pošto su juče probili ledenu barijeru dugu 15 kilometara.

Drugi par koji je od juče na teritoriji Srbije, jutros je nastavio put Beograda gde će praviti koridore za evakuaciju leda.

Prema Kovačevićevim rečima, svi ledolomci rade po utvrđenom planu slaganja leda.

Dakle kada se probije čep, napravi se evakuacija da bi se te ledene barijere kretale po matici reke kako ne bi ugrozile vodoprivredne objekte i mostove.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović smatra da je ovo poslednja opomena da Srbija mora nešto da uradi kada su u pitanju ledolomci, kako ne bi uvek u pomoć morala da priziva kolege iz Mađarske.

Prema njegovim rečima, troškovi ledolomca iz Mađarske koji su sada angažovani su 10 puta niži od troškova koji su bili pre sedam osam godina za održavanje ledolomaca koji nisu funkcionisali i koji su bili u jako lošem stanju, pa je zbog toga taj posao prekinut 2011.

S. M.

#Led

#Ledolomac

#Reka

'