AKTUELNO

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević potpisala je danas u zgradi Gradske uprave ugovore sa predstavnicima udruženja za 26 programa iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom i boračko-invalidske zaštite.

Ukupna sredstva koje je sekretarijat dodelio udruženjima iz oblasti zaštite osoba sa invaliditetom iznose 50 miliona dinara, a za aktivnosti udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite izdvojeno je 18 miliona dinara.

Nataša Stanisavljević je podsetila da su ovi programi izabrani na osnovu javnih konkursa koje je raspisao Sekretarijat za socijalnu zaštitu, a koje će Grad Beograd finansijski podržati od aprila 2019. do marta 2020. godine.

Foto: Grad Beograd

– Ove godine nivo podrške obogaćen je i značajnijom podrškom mladima i studentima sa invaliditetom, s obzirom na to da se u okviru ovog konkursa tri udruženja na različite načine bave upravo obezbeđivanjem jednakih mogućnosti za mlade sa invaliditetom. Različitim servisima podrške, radionicama za osnaživanje mladih sa invaliditetom, radnom aktivacijom, kao i obukama za različita zanimanja obezbediće se ambijent za njihovu punu integraciju u širu društvenu zajednicu - rekla je Stanisavljević.

-Grad Beograd prepoznaje probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, pa ćemo zato i u 2019. godini na još bolji i adekvatniji način odgovoriti na njihove potrebe uvodeći nove i razvijaćemo i unapređivati postojeće usluge i servise koji predstavljaju oblike najdirektnije pomoći ovoj kategoriji naših sugrađana. Zalažemo se za Beograd bez barijera, sa ciljem da zajedničkim radom trajno poboljšamo položaj osoba sa invaliditetom, kao i da olakšamo njihovo svakodnevno funkcionisanje u gradu Beogradu – dodala je ona.

Govoreći o značaju pomoći Grada Beograda, Milan Janković, iz Udruženja studenata sa hendikepom, istakao je da je ova organizacija pomognuta sa 2,25 miliona dinara.

Foto: Grad Beograd

– Naša organizacija pruža pomoć kako studentima sa hendikepom tako i budućim studentima. Pomoć je značajna upravo zbog toga da možemo u kontinuitetu da planiramo ne samo podršku već i kreiramo nove aktivnosti u skladu sa društvenim tendencijama, a koje mladi sa hendikepom mogu da sprovedu – kazao je Janković.

Foto: Grad Beograd

Dušan Trajanović, iz Udruženja distrofičara Beograda, ukazao je da sredstva u iznosu koji prelazi tri miliona dinara, koliko je udruženje dobilo kao pomoć za realizaciju svojih programa, imaju veliki značaj za njegov rad.

– Od primarnog značaja za nas je i sam model finansiranja kojim se od 2013. godine obezbeđuje godišnje finansiranje naših udruženja. To u velikoj meri olakšava naš rad jer, umesto borbe za načine na koje možemo da dođemo do sredstava, sada možemo da se posvetimo onim aktivnostima kojima i treba da se bavimo, a to je briga o našim članovima – rekao je Trajanović.

U oblasti zaštite osoba sa invaliditetom podržano je 18 programa koji za cilj imaju unapređenje položaja članova udruženja – osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, i to pružanjem podrške u ostvarivanju prava iz različitih oblasti, kao i stvaranjem jednakih mogućnosti za što samostalniji život i socijalnu uključenost.

Aktivnosti koje unapređuju kvalitet života boraca, veterana, vojnih invalida, civilnih invalida rata, kao i porodica palih boraca realizovaće se finansijskom podrškom koju će Grad Beograd pružiti za osam boračkih udruženja.

#Beograd

#nataša stanisavljević

'