AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas radove na izgradnji nedostajuće kanalizacione mreže u zemunskom naselju Batajnica koji bi, najavio je, trebalo da budu završeni do decembra ove godine.

Vesić je naveo da oko trećine građana Beograda nema priključak na kanalizacionu mrežu zbog čega je, dodao je, izgradnja kanalizacione mreže jedan od najvažnijih zadataka.

-Posebno sam zadovoljan što smo počeli sa izgradnjom nedostajuće kanalizacije u Batajnici koja delom ima kanalizacionu mrežu, ali širenje naselja nije proporcionalno ispraćeno izgradnjom kanalizacione mreže. Meni je neprijatno da u 21. veku govorimo o izgradnji kanalizacije, ali to je situacija koju smo zatekli - rekao je Vesić.

Naveo je da su radovi počeli u oktobru prošle godine i da bi trebalo da budu završeni do decembra 2019.

-U pitanju je oko 5,4 kilometara kanalizacione mreže, a do sada je završeno oko 800 metara. Nastavićemo sa radovima kako bi na gradski kanalizacioni sistem priključili domaćinstva koja do sada nisu imala tu mogućnost - istakao je Vesić.

Naglasio je da je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" završio teneder za projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici što je, dodao je, za to naselje veoma važno.

-Kada budemo završili projektovanje, nadam se da ćemo već sledeće godine raspisati tender za izgradnju tog postrojenja. To će biti druga fabrika za preradu otpadnih voda, pošto ćemo prvu, zajedno sa kineskim partnerima, raditi u Velikom selu, zajedno sa kineskim partnerima na osnovu memoranduma koji su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping - rekao je Vesić.

Naveo je da Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, od koji je jedan batajnički tako da će sve otpadne vode iz tog i okolnih naselja biti prečišćavane u fabrici i vraćane u prirodu.

-Osim u Batajnici i Velikom selu, biće izgrađene još tri fabrike za preradu otpadnih voda. Na taj način ćemo rešiti problem kanalizacije u Beogradu i sprečiti da sva kanalizacija odlazi u Savu i Dunav, kao što je sada slučaj - rekao je Vesić.

Naveo je da imamo više od 130 ispusta kanalizacije u Savu i više od 100 u Dunav zbog čega je, istakao je, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda prioritet gradske vlasti.

-Nedopustivo je da zagađujemo reke iz kojih dobijamo vodu za piće i taj problem moramo da rešimo - podvukao je Vesić.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da bi građani Batajnice trebalo da znaju da se radovi u tom naselju neće zaustaviti na izgradnji kanalizacije. Između ostalog, naveo je da će biti rešavani i problemi sa vodosnadbevanjem, da je završen projekat za kulturni centar u Batajnici... Radove u Batajnici obišao je i član Gradskog veća Gavrilo Kovačević.

#Batajnica

#Goran Vesić

'