AKTUELNO

Što pre žena otkrije da ima rak dojke, to su veće šanse za izlečenje. I zato je jako važno da sami redovno pregledate grudi.

Na Dan borbe protiv raka dojke, dajemo vam detaljno uputstvo kako da to uradite što pravilnije.

Ne postoji posebna tehnika i ne treba da idete na obuku kako biste znali da izvršite jednostavan pregled. Svačije grudi su drugačije i zato je dobro da znate vaše grudi izgledaju. Samo tako ćete lako uočiti bilo kakvu promenu.

U Srbiji svake godine 1.600 žena izgubi bitku sa rakom dojke

U Srbiji se svake godine u proseku kod oko 4.000 žena dijagnostikuje karcinom dojke, a oko 1.600 njih izgubi bitku sa tom bolešću. Po smrtnosti od raka dojke naša zemlja se nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Crne Gore. Rano otkriven rak dojke je izlečiv, poručeno je danas sa panela "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" koji je organizovan uoči Nacionalnog dana borbe protiv te bolesti, 20. marta.   Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko ukazao je na značaj primarne i sekundarne prevencije. Promene stilova života - prestankom pušenja, više fizičke aktivnosti, pravilna ishrana, može se smanjiti nastanak malignih bolestri za 30 odsto. -Što se tiče sekundarne prevencije, važno je da se javimo lekaru kada nas ništa ne boli - rekao je Vicko i naglasio da kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve, tri godine.   To je dovoljno vremena da se preventivnim pregledima bolest otkrije kada je moguće izlečenje. Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović upozorila je da se žene u Srbiji nalaze u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke, ali da su po smrtnosti na visokom drugom mestu odmah iza Crne Gore.   -Jedan od ključnih problema je što se žene kasno javljaju na preglede i bolest se dijagnostikuje kasno obično kada je bolest već u trećem stadijumu - kaže Jovanović. Ona je podsetila da je u toku četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke.

Zapamtite, jako je važno da pregledate celu dojku, uključujući i gornji deo grudi i deo do pazuha.

Ako primetite bilo kakve promene, obavezno posetite doktora što pre.

Trebalo bi da tražite grudvice jer su one prvi simptomi raka dojke za mnoge žene. Ali postoje i drugi znaci i simptomi na koje treba paziti.

Bol u grudima ne mora uvek značiti da imate rak dojke, ali može značiti ako je povezan sa nekim drugim simptomima. Ukoliko vam se neki određen bol javlja duže vreme, tada bi trebalo da obratite pažnju i konsultujete se sa lekarom.

Takođe, može se desiti da napipate grudvicu, ali da je ne vidite. Da li primećujete promenu u obliku i veličini jedne dojke? Možda vam je koža drugačija? Boja se promenila? Da li se na dojci pojavilo crvenilo? Dobro pogledajte da li se bradavica uvukla ili iz nje curi nešto. Možda se pojavio osip. Sve su ovo veliki znaci upozorenja, koje ne smete ignorisati.

Rak dojke može rasti vrlo sporo i širiti se na ostale delove tela, tj. metastazirati tek kada postanu veliki. Može biti i agresivniji, rastući i širiti se brzo. Simptomi nastanka raka dojke razlikuju se od žene do žene, tako da čim osetite promenu koja nije uobičajena, obratite se svom lekaru

Prof. dr Nadežda Basara: Stiže nam 'živi lek' za rak i leukemiju

#Rak

#Zdravlje

'