AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas lokaciju u parku Ušće na kojoj je počela sadnja 300 novih stabala. Radojičić je u društvu direktora JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodana Stanojevića poručio da će Beograd do kraja godine biti bogatiji za nekoliko hiljada stabala, a početkom sledeće i za gondolu koja će predstavljati novu turističku atrakciju i moderan vid prevoza u centru grada.

Foto: Grad Beograd

On je napomenuo da je JP „Skijališta Srbije” kao deo nadoknade za posečena stabla u okviru realizacije projekta „Beogradska gondola” obezbedilo 25 miliona dinara za sadnju novih stabala, od kojih je deo usmeren i na današnju sadnju.

Foto: Grad Beograd

– Danas smo započeli planiranu sadnju drveća u parku Ušće i tokom naredna tri dana ovde će biti posađeno 300 stabala. To je dvostruko više od broja stabala koja su posečena jer su bila na trasi gondole. U realizaciju ovog projekta nije moguće krenuti bez uklanjanja određenog broja stabala i zato nam je potrebno razumevanje i strpljenje građana. Bitno je da Beograđani znaju da gondola ne narušava prirodu i broj stabala, naprotiv. Lepota gondole ogleda se u pogledu koji će nam pružiti, a to su pre svega naša bogatstva, zelenilo i reke – poručio je gradonačelnik i dodao da će JKP „Zelenilo – Beograd” nastaviti da radi odličan posao u zaštiti i obnavljanju naših zelenih površina.

Foto: Grad Beograd

Prema njegovim rečima, gondola će biti još jedna atrakcija koju će naš grad moći da ponudi, kako svojim stanovnicima tako i gostima.

Foto: Grad Beograd

– Godnole imaju Budimpešta, Sarajevo, Ljubljana, Barselona... Očekujemo da će po završetku radova, beogradska žičara postati novi simbol grada na koji će Beograđani biti ponosni – ističe Radojičić.

Foto: Grad Beograd

On je dodao da je izgradnja gondole, kao i pešačke pasarele od Kalemegdana do Beton hale, deo strategije spuštanja Beograda na reke.

Foto: Grad Beograd

– Imamo to bogatstvo da se Sava i Dunav sastaju u Beogradu, a uskoro ćemo u njima moći da uživamo iz novog ugla, sa beogradske gondole – ističe Radojičić.

Foto: Grad Beograd

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević istakao je da je ovom poslu pristupljeno jako ozbiljno, kao i da su sve pravne procedure ispoštovane.

Foto: Grad Beograd

– Pre dve godine smo naručili i dobili studiju uticaja izgradnje gondole na zelenilo u parku Ušće. U razgovoru sa arhitektama vodilo se računa da seča bude svedena na minimum i gondola će u skladu sa tim biti pozicionirana. Stabla koja su posečena nisu bila u izuzetno dobrom stanju, a JKP „Zelenilo – Beograd” će nastaviti odgovorno da se odnosi prema svom delu komunalnih poslova u gradu. Ovde su posađena stabla crvenolisnog hrasta, jasena, lipe i platana. U pitanju su najkvalitetnije sadnice jer smo takav standard postavili pre nekoliko godina – rekao je Stanojević.

#Beograd

#Zoran Radojičić

'